Kadar SDP-a
228

Imamovićev najbliži saradnik jedini kandidat za v.d. gradonačelnika Tuzle, sutra imenovanje

A. K.
Jasmin Imamović i Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović i Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Građani Tuzle u petak će dobiti vršioca dužnosti gradonačelnika, a nakon što je Jasmin Imamović podnio ostavku na tu funkciju, potvrđeno je za Klix.ba.
Na osnovu člana 30. Statuta Grada Tuzle, predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić sazvala je šestu vanrednu sjednicu, na kojoj će biti izabran vršioc dužnosti gradonačelnika Tuzle.

Kako je navedeno iz Gradske uprave Tuzle, sjednica će se održati u petak sa početkom u deset sati.

Na mjesto vršioca dužnosti gradonačelnika bi trebao biti izabran Zijad Lugavić, a za njegovo imenovanje, kako je potvrđeno za Klix.ba, osigurana je neophodna većina.

Kako saznajemo, Gradska komisija za izbor i imenovanje danas će održati svoju sjednicu, a to tijelo do objave ovog članka nije zaprimilo nijednu dodatnu prijavu kandidata za v.d. gradonačelnika Tuzle.

Kao što je od ranije poznato, Jasmin Imamović, nakon 22 godine i šest uzastopnih mandata, odlučio se povući sa mjesta gradonačelnika Tuzle.

On je odlučio da preuzima mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji je osvojio na minulim Općim izborima, a što je podrazumijevalo i ostavku na mjestu gradonačelnika.

Kada je riječ o Lugaviću, on je Imamovićev dugogodišnji prvi saradnik i pomoćnik za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu. Također su i stranačke kolege.

"Lugavić je prijedlog SDP-a, ali i mnogih vijećnika te me ne bi iznenadilo da odluka bude jednoglasna. On je moj prvi saradnik punih deset godina, ima sjajnu biografiju, a meni je najvažnije da je pošten, dobar, natprosječno obrazovan i efikasan. U tu efikasnost sam se uvjerio radeći s njim", kazao je nedavno Imamović, dodavši da je Lugavić najvjerovatniji i kandidat za gradonačelnika Tuzle na prijevremenim izborima.

Statutom Grada Tuzle je propisano da dužnost gradonačelnika u slučaju prestanka mandata i u slučaju opoziva, do ponovnog izbora, vrši osoba izabrana od Gradskog vijeća natpolovičnom većinom.

Mandat vršioca dužnosti gradonačelnika može trajati najduže tri mjeseca od dana prihvatanja Imamovićeve ostavke, shodno Zakonu o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH.

U tom periodu se moraju organizirati prijevremeni izbori, a koje raspisuje Centralna izborna komisija BiH.