BiH
0

Imamović uručio Spahiću prvi primjerak knjige "O sarajevskoj Hagadi“

Sarajevo-x.com
Enver Imamović
Enver Imamović
Danas je Ibrahim Spahić, kandidat za člana predsjedništva BiH primio profesora dr. Envera Imamovića, uglednog bh povjesničara i arheologa. Professor Imamović uručio je gospodinu prve primjerke svoje knjige “O sarajevskoj Hagadi” objavljenoj na bosanskom i na engleskom jeziku.

Spahić se zahvalio na prvim potpisanim primjercima knjige koju je objavio ARS 7, ističući posebno ključnu ulogu u spašavanju Hagade za vrijeme opsade Sarajeva, ratnog direktora Zemaljskog muzeja BiH gospodina Envera Imamovića, navodi se u saopćenju Koalicije Preokret.

Profesor Imamović je istakao da bez poštivanja državnosti BiH nije moguće razumjeti BiH ni danas ni u budućnosti i naglasio da je u posjetu došao čovjeku koji je kontinuirano podržavao rad “došao sam u posjetu vama, da izrazim poštovanje prema vašem doprinosu i naporima za afirmaciju BiH u svijetu, kao i zbog toga što ste kontinuirano podržavali i podržavate rad temeljnih institucija nauke i culture BiH, posebno naše najstarije i najugledije institucije, Zemaljskog muzeja BiH, koja je našla svoje mjesto u strategiji kulturne politike BiH.

“Podrškom za sanaciju objekata Zemaljskog muzeja i eksponata za vrijeme rata, kao i za izlazak ratnog broja Glasnika Zemaljskog muzeja u saradnji sa UNESCO-m, potvrdili ste i u najtežim uvjetima svoju brigu za kulturnu baštinu BiH, kao i organizacijom međunarodnih tribina, okruglih stolova, susreta, izložbi, objavljivanjem kataloga muzeja i posebno knjige “Korijeni Bosne i bosanstva” kojeg sam autor.”

Profesor Imamović je izdvojio ulogu gospodina Spahića i u akciji spašavanja Hagade u ratu i promocije ove jedinstvene knjige u svijetu. Cijeneći posvećenost Bosni i Hercegovini i doprinosu naučno-istraživačkom i arheološkom radu profesora Imamovića, Spahić je uručio Deklaraciju 23 Koalicije PREOKRET koju su objavili kandidati Koalicije PREOKRET: GDS BiH i NEP BiH iz cijele BiH.

Deklaracija 23 predstavlja akt društvenog dogovora građana BiH o budućnosti BiH utemeljenoj na bogatoj povijesti naše zemlje.