BiH
0

Imamović sa saradnicima posjetio Udruženje samostalnih poduzetnika

FENA
Tuzla
Tuzla
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, sa saradnicima, posjetio je danas Udruženje samostalnih poduzetnika Općine Tuzla da bi razgovarali o aktuelnim i budućim projektima saradnje u oblasti pružanja podrške razvoju poduzetništva u općini Tuzla.

Na području općine Tuzla registrirano je oko 4.000 poduzetnika, koji zapošljavaju više od 10.000 osoba, dok Udruženje samostalnih poduzetnika pruža usluge ovom sektoru iz oblasti poreznog sistema i knjigovodstvenih usluga, pomoć prilikom registracije obrta, tehničku pomoć kod prijave i eventualne odjave djelatnosti, kao i pomoć u pripremi projekata za dodjelu sredstava.

Predsjednik Udruženja Enes Mustačević i sekretarka Slađana Jovičić zahvalili su načelniku Imamoviću i Općini Tuzla na podršci koju pružaju poduzetnicima, kako putem programa podrške putem Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, tako i putem zajedničkog apliciranja na sredstva međunarodnih organizacija i EU fondova te izrazili zadovoljstvo posjetom.

Do sada su Općina Tuzla i Udruženje samostalnih poduzetnika realizirali više od dvadeset zajedničkih projekata, a trenutno su partneri u nekoliko projekata, koji se finansiraju iz inostranih fondova.

Jedan od značajnijih je svakako projekt "InECO - Inovativno umrežavanje i ekonomska saradnja regija Tuzla i Vukovar", koji se finansira iz sredstava EU, odnosno iz IPA - Programa prekogranične saradnje.

Drugi zajednički projekt je "SEENET - Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope", finansiran iz sredstava vlade Republike Italije. Pored unapređenja kapaciteta Udruženja, jačanja konkurentnosti preduzeća s područja općine Tuzla, te povezivanja s poduzenicima iz regiona i Italije, u okviru ovih projekata je izvršena i rekonstrukcija zgrade u kojoj je smješteno Udruženje, te nabavljena potrebna oprema za rad.

Pored toga, Općina Tuzla i Udruženje su partneri u uspostavljanju Biznis info centra, koji djeluje u okviru Udruženja i osposobljen je za pružanje podrške mladim i novim poduzetnicima.

Načelnik se upoznao o načinu organizacije Udruženja, koje djeluje u nekoliko sekcija, podijeljenih prema oblastima djelatnosti, kao i o planiranim aktivnostima za naredni period, te naglasio da će Općina Tuzla nastaviti pružanje podrške razvoju poduzetništva putem programa podrške u oblasti poduzetništva i poljoprivrede, tako i putem zajedničkog apliciranja za sredstva iz međunarodnih fondova, a sve radi stvaranja povoljnijeg ambijenta za otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta, javio je Tuzlanski info portal (TIP).