Neistinite tvrdnje
0

Imamović osudio Čovićeve izjave o ugroženosti Hrvata u Tuzli

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i direktori javnih preduzeća i ustanova iz reda hrvatskog naroda osudili su izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čovića o tvrdnjama da u Tuzli i Sarajevu, unazad deset godina, nema osoba hrvatske nacionalnosti na čelnim pozicijama.

"Tuzla je grad zajedničkog života i nacionalna struktura lokalne vlasti proizlazi iz multikulturalnog bića Tuzle. Niko u ovom gradu nije na nekoj poziciji zato što je Hrvat ili pripadnik neke druge nacije, nego zato što svoj posao radi dobro", izjavio je gradonačelnik Imamović i iznio podatke o zastupljenosti Hrvata na čelnim pozicijama u javnom sektoru, javnim preduzećima i ustanovama, te gradskoj upravi.

"Prema Popisu stanovništva iz 1991. godine, u Tuzli je bilo 15 posto Hrvata, a prema rezultatima Popisa iz 2013., u Tuzli je 13,9 posto građana hrvatske nacionalnosti. Na čelnim pozicijama u 20 javnih preduzeća i ustanova, čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla, imamo 15 posto direktora Hrvata (JP BIT Centar, JU Naše dijete i JKP Saobraćaj i komunikacije). Od 17 čelnih pozicija u gradskoj upravi Tuzla, četiri pozicije, odnosno 23,5 posto, obnašaju Hrvati (zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Služba civilne zaštite, Stručna služba za poslove gradonačelnika i Služba za inspekcijske poslove). Nedavno smo anketirali i zaposlene u gradskoj administraciji, među kojima se 13,9 posto uposlenika izjašnjavaju kao Hrvati. Zabrinjavaju nas izjave gospodina Čovića o ugroženosti Hrvata u Tuzli, a još više nas brinu inicijative, koje dolaze iz tih krugova, kojima se namjeravaju uskratiti prava naših 15.396 sugrađana, da mogu glasati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH", izjavio je Imamović.

Na pitanje novinara da li smatra da je problem u tome što niko od pomenutih Hrvata, koji se nalaze na čelnim pozicijama u javnom sektoru u gradu Tuzla, ne dolazi iz HDZ-a, gradonačelnik je odgovorio:

"Hrvati Bosne i Hercegovine i Tuzle su postojali i prije HDZ-a, a postojat će i poslije njega. Tuzla je najveći kohezioni faktor Bosne i Hercegovine i zato, s gnušanjem odbacujem ove neistine, kojima se nastoji uzdrmati multikulturalno biće Tuzle, a nama je multikulturalnost svetinja. Mi smo jedna ruka, sa pet prstiju: tri konstitutivna naroda, oni koji su, nažalost, Ostali i manjine. U ime građana Tuzle, odbacujem neistine i očekujem izvinjenje, nadam se da će Čović reći da nije u pravu, bar što se tiče Tuzle", rekao je Imamović.