Sjednica Gradskog vijeća
42

Imamović: Nećemo dozvoliti da Tuzla zbog migranata doživi sudbinu Bihaća

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Zbog sigurnosnih problema koji nastaju na području Tuzle usljed sve većeg priliva migranata tamošnje Gradsko vijeće je danas razmatralo informaciju s prijedlogom mjera koje je neophodno poduzeti u cilju sprečavanja produbljenja krize. Tom prilikom gradonačelnik Jasmin Imamović je kazao da se neće dozvoliti da Tuzla doživi sudbinu Bihaća ili Cazina.

Tuzlanska policija već izvjestan period aktivno djeluje na terenu kako bi se spriječila eskalacija problema u vezi s migrantskom krizom koja se nakon Sarajeva i Bihaća prelila u Tuzlu.

Sigurnosni problemi su već zabilježeni, a pored međusobnih sukoba migranata, strani državljani koji ilegalnim putem dolaze do Tuzle počeli su sijati strah i među lokalnim stanovništvom. Kako vrijeme odmiče u ovom gradu se bilježi sve veći broj krađa ličnih predmeta građana, odnosno novčanika i torbi, kao i praćenje djevojaka koje ne mogu šetati gradskim ulicama.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Također, bilježe se i slučajevi u kojima migranti provaljuju u stambene jedinice u kojima pronalaze smještaj za sebe.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) ove godine je oformila štab koji u kontinuitetu prati aktuelnu situaciju u vezi s migrantskom krizom, a prema informacijama iz Terenskog centra Službe za poslove sa strancima BiH u Tuzli su od početka 2019. do danas evidentirana 1.903 migranta, što predstavlja znatno povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Pretpostavlja se da je broj migranata u ovom gradu znatno veći, s obzirom na to da nisu svi zavedeni u zvaničnu evidenciju.

"U mjesecu maju je više od 700 migranata evidentirano, a u Policijskoj upravi Tuzla imamo zabilježeno 11 slučajeva u kojima su migranti narušili javni red i mir, počinili krivična djela, a imali smo i razbojništva. Na građane apelujemo da nam svaku promjenu prijave, jer imamo zabilježene i slučajeve provala u stambene jedinice u koje se migranti usele i to se tek ujutro primijeti", rekao je načelnik Policijske uprave Tuzla Zoran Teofilović.

Zoran Teofilović (Foto: A. K./Klix.ba)
Zoran Teofilović (Foto: A. K./Klix.ba)

Na području Tuzel su primjetni migranti iz Bangladeša, Iraka, Irana, Alžira, Maroka, Pakistana i Indije.

"Ovaj problem nisu mogle riješiti ni najveće evropske i svjetske sile, ali mi moramo postupiti humano. Ovaj nekontrolisani ilegalni prelazak granice Srbije s BiH sigurno ne organiziraju sami migranti, nego oni koji se bave krijumčarenjem ljudi. Migrantima se naplati prelazak granice i obeća ulazak u Evropsku uniju i onda oni nakon što su dali novac budu suočeni s faktom granice sa zemljama EU, shvate da ne mogu tamo ući, postaju nervozni i svi zajedno imamo problem", rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prvi čovjek grada je izrazio zabrinutost zbog stanja u Tuzli, jer je dosad zabilježen veliki broj nemilih događaja koji upozoravaju da je krajnje vrijeme da Gradsko vikeće donese zaključke s mjerama koje je neophodno poduzeti u cilju sprečavanja produbljenja krize.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Nećemo dozvoliti da Tuzla doživi sudbinu Bihaća i Cazina", naglasio je Imamović.

Gradsko vijeće Tuzle danas je od nadležnih pravosudunih institucija na državnom nivou zatražilo što hitnije otkrivanje i procesuiranje odgovornih za krijumčarenje ljudi, odnosno u ovom slučaju migranata.

Također, nadležne državne institucije pozvane su i na što skorije formiranje migrantskih centara koji će ponuditi migrantima humane uslove boravka.

Konkretno kada je riječ o Tuzli, zatraženo je da se Terenski centar Službe za poslove sa strancima BiH izmjesti na drugu lokaciju, kao i da ispostave budu otvorene na području Kalesije i Sapne, jer se sa tih strana i pojavljuje najveći broj migranata poslije ilegalnog prelaska državne granice.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Očekujemo da država napravi migrantski centar na podobnoj loakciji, udaljeno od gradova, kao što imamo slučajeve širom Evrope i svijeta. U tim centrima treba utvrditi i tačan identitete migranata, jer ih kriju. Oni na jednom mjestu kriju pasoše, a bez njih dolaze na registraciju. O njima treba brinuti i obezbjeđivanjem hrane, vode, medicinske njege i slično", nastavio je Imamović.

Migranti koji se nalaze na području Tuzle i dalje borave na neuslovnim lokacijama i u izrazito lošim higijenskim uslovima.

Gradsko vijeće Tuzle danas je kroz svoje zaključke sugerisalo Zavodu za javno zdravstvo TK da u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom u ovom gradu, Domom zdravlja i Crvenim križem TK oforme ljekarski timovi koji će u saradnji sa uposlenicima Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH izvrši opservaciju migranata i uraditi osnovni zdravstveni pregled, kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje.

Ovim će se, navedeno je utvrditi i eventualno postojanje zaraznih prenosivih bolesti te poduzeti odgovarajuće mjere, kako bi se, ne samo pomoglo tim ljudima, ali i zaštitili građani Tuzle, s tim da je potrebno što prije regulisati način finansiranja pregleda i pružanja drugih zdravstvenih usluga osobama koje, kao migranti, legalno ili nelegalno borave na području Tuzle.