BiH
59

Imam kupovao oružje u BiH i prodavao ga sirijskim pobunjenicima

Klix.ba
Haytham Rahmeh
Haytham Rahmeh
Sirijski imam Haytham Rahmeh, koji je radio u jednoj džamiji u Stockholmu u Švedskoj, krijumčario je oružje iz Libije i Bosne i Hercegovine u Siriju, tvrde švedski mediji.

Izvori Radija Švedske potvrdili su da je Rahmeh jedan od glavnih dobavljača oružja za sirijske pobunjenike u posljednjih 18 mjeseci. On je oružje kupovao u Libiji i Bosni i Hercegovini te ga preko Turske prebacivao u ratom zahvaćenu Siriju.

Raphaël Lefèvre, istraživač sa Univerziteta Cambridge, koji je radio intervju sa Rahmehom, kazao je za Radio Švedske da je sirijski imam veoma poštovan među pobunjenicima, do kojih je oružje prebacivao preko organizacije poznatije kao Komisija za civilnu zaštitu.

"Nije tajna da ova grupa šalje oružje u Siriju", kazao je Lefèvre.

Rahmeh je nekoliko godina bio imam džamije u Medborgarplatsenu u blizini Stockholma. Osim toga, piše švedski portal The Local, bio je na čelu Evropske organizacije imama prije nego se uključio u pomaganje sirijskim pobunjenicima.

Thomas Tjäder, švedski stručnjak za sigurnost, kazao je da je krijumčarenje oružja po švedskim zakonima kažnjivo, te da kazna može biti i do četiri godine zatvora. Zakon se odnosi na sve švedske građane, bez obzira na to da li je oružje krijumčareno preko te zemlje ili ne.

Nazir Hakim, čelni čovjek Komisije za civilnu zaštitu, potvrdio je da je Rahmeh dio grupe koja prikuplja novac za pomoć sirijskim pobunjenicima.