Kazna i do tri godine
343

Imam iz Prijedora pozvan na saslušanje u odjeljenje za borbu protiv terorizma MUP-a RS-a

N. V.
Džamija u Kozarcu (Foto: Mapio.net)
Džamija u Kozarcu (Foto: Mapio.net)
Glavni imam iz Kozarca kod Prijedora Amir Mahić, koji je svojom hutbom uvrijedio pravoslavne vjernike, a nakon čega se i izvinio, pozvan je na saslušanje u Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS.
Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo istragu protiv njega nakon što se na društvenim mrežama proširio videosnimak sa hutbe koja je održana na dan proslave Svetog Save.

"Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima…", rekao je efendija Mahić tada.

U pozivu koji je Istraga objavila na Twitteru, imam je sada pozvan da 7. februara u osam sati dođe u policijsku upravu Prijedor, i to u Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina.

Razlog poziva iz MUP-a je, kako navode, ispitivanje u svojstvu osumnjičenog zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo "Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje" iz člana 359. stava 1 KZ RS-a.

Za ovo krivično djelo je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Imam se na džumi jučer javno izvinio zbog izgovorenih riječi, a reagovala je i Islamska zajednica, koja je kazala da ne podržava vrijeđanje vjerskih osjećaja.