Ramazanska poruka
516

Imam Careve džamije Sadrudin ef. Išerić o važnosti posta, namaza i značaju višeg cilja

Piše: Mirza Abaz
Hafiz Sadrudin ef. Išerić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Hafiz Sadrudin ef. Išerić (Foto: I. Š./Klix.ba)
U povodu dolaska svetog mjeseca za muslimane širom svijeta – ramazana, koji je ove godine nastupio s akšamom u nedjelju 5. maja, razgovarali smo s hafizom Sadrudinom ef. Išerićem, imamom Careve džamije u Sarajevu, koji je ukazao na važnost posta, jednog od stupova islama i važne praktične obaveze muslimana.

Ramazan je deveti mjesec po hidžretskom kalendaru i on je za pripadnike islamske vjeroispovijesti širom svijeta sveti mjesec iz razloga što je u njemu počela objava Kur'ana i to u noći Kadr.

Za vrijeme trajanja mjeseca ramazana muslimanima je od zore sve do zalaska sunca zabranjeno uzimanje hrane i pića, spolno općenje te uživanje duhana, a jedna od dužnosti je i intenzivnije se prepustiti molitvama i razmišljanju o Bogu.

Kako na samom početku govori Sadrudin ef. Išerić, post je poseban ibadet za koji slijedi posebna nagrada od Gospodara svjetova koji ga je i propisao. On objašnjava da post, kao i ostali propisani ibadeti, postoje zbog nas, Njegovih slabašnih robova kako bi sebe upoznali i prepoznali svjedočenje da nema drugog Boga osim Allaha još u svijetu duša.

"Kako namazi brišu učinjene grijehe od namaza do namaza tako i post ramazana briše grijehe u protekloj godini. Stoga je ramazan posebna škola koja primi sve one koji se žele upisati u tu posebnu školu čiji je kraj najslađi, a to je oprost grijeha. Za vrijeme boravka u ramazanskoj školi njeni polaznici se takmiče u činjenju dobrih djela, da zajednički ibadete, što više namaza klanjaju u džamiji, da se kroz mukabele druže i napajaju duše učenjem Kur'ana, da udjeljivanjem sadake i pomažući onima u potrebi osjete rahatluk i zadovoljstvo u svojim grudima... Ramazan je ukazana prilika od Allaha dž.š. koju je veliki jazuk propustiti. Stoga ne dozvolimo nikome da nam umanji ili pokvari ovaj poseban ibadet. Na tom putu slijedimo upute našeg poslanika Muhammeda s.a.w.s. koji nas podučava da ako nas neko napada ili vrijeđa da odgovorimo: 'Ja postim. Moj post mi ne dozvoljava da pogrešno odgovorim ili reagiram. Ne dam vrijednost posta nikome da ga umanji jer očekujem nagradu svoga Gospodara'. Tako treba kazati", naglašava ef. Išerić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Hafiz nastavlja da je ramazan prilika da sebe upoznamo ili da sebe preispitamo. Ističe kako nije lako postiti 16 sati kada gledamo sa strane, ali govori da kada postimo radi i zbog zadovoljstva Allaha dž.š. taj naizgled težak zadatak postaje ogromno zadovoljstvo.

"Taj viši cilj zbog kojeg postimo, a to je odazivanje pozivu i naredbi Gospodara, treba da bude naša vodilja u svemu što radimo i činimo. Kroz post vidimo koliko možemo i da nam mnoga opravdanja za činjenje nečeg lošeg ili ne činjenje dobrog mimo ramazana ne nalaze mjesta. U ramazanu kroz post uviđamo koliko nam je malo potrebno od dunjaluka i koliko malo nam treba za život, pa čemu onda tolika trka i utrkivanje za dunjalukom, čemu onda oholost i zavist? Radujmo se svakom našem uspjehu ma koliko god on mali bio, on je ipak korak naprijed. Radujmo se i uspjehu naših prijatelja koji ovaj ramazan prvi put poste, možda i ne klanjaju, ali hoće da poste, radujmo se tom njihovom uspjehu jer znamo koliko je to veliki iskorak. Ramazan je istinski praznik za vjernika i on treba samo da se prepusti i da uživa", dodaje ef. Išerić.

S obzirom na to da vrijeme neumoljivo prolazi i da se pristup muslimana mjesecu posta iz godine u godinu mijenja, imam Careve džamije u Sarajevu kaže kako svako vrijeme ima svoje specifičnosti.

"Ukoliko smo u vrijeme komunizma, na neki način, krili da postimo kao učenici ili studenti, danas zahvaljujući našoj borbi i šehidima uživamo potpunu slobodu. Stoga se u ramazanu posebno sjećajmo šehida i njihovih porodica. Ramazan u Bosni je poseban sa svojim raznovrsnim adetima i običajima od mjesta do mjesta, a ramazan u Sarajevu je baška sa svojim kandiljima, mukabelama, mirisom somuna itd. Hvala Allahu dž.š. na blagodatima slobode koju uživamo", kaže Sadrudin ef. Išerić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

On naglašava kako se trenutno muslimani širom svijeta nalaze u nezavidnoj situaciji te govori kako su većina izbjeglica muslimani, većina siromašnih muslimani, ali također i većina siročadi. Govori kako danas u svijetu vlada zakon jačeg i kako ne postoje univerzalna pravila niti norme koje bi važile za sve.

"Jači odlučuju šta je prihatljivo, a šta nije. Uzmemo li u obzir prethodno navedeno, negdje će osuditi vojni puč, a negdje će ga opet prihvatiti shodno njihovim interesima. Ono što je sigurno jeste da se muslimanski svijet budi i da njegovo vrijeme dolazi, a kolika će biti cijena slobode vrijeme će tek pokazati. Treba raditi, treba se obrazovati, treba se uvezivati i nikada se ne predavati niti gubiti nadu u bolje. Na nama je da radimo i da damo od sebe najbolje, a rezultat je kod Onoga koji upravlja nebesima i zemljom", kaže on.

Hafiz Sadrudin ef. Išerić podsjeća da je Allah dž.š. kada je stvorio čovjeka iz svoje milosti paralelno slao i poslanike i objave. On govori kako Insan nije prepušten sam sebi, ali ističe da je čovjek stvoren sa slobodnom voljom i shodno izboru zavisit će njegov život kako na ovome tako i na budućem svijetu.

"Često se pitamo kako promijeniti svoje stanje, a i ne slutimo kako je odgovor vrlo jednostavan. Treba promijeniti svoj odnos prema Gospodaru, odgovoriti na Njegov poziv, činiti ono što je naređeno kako bi Mu se približili, udaljiti se od svega što je zabranjeno i što udaljava od Njega, pa ćemo onda vidjeti kako Milostivi mijenja stanje. Ne treba se pitati i istraživati šta je neko drugi uradio ili radi, treba se brinuti o sebi i svojim grijesima i manama. Poslušajte savjet Poslanika s.a.w.s. kada kaže da se treba ostaviti onoga što vas se ne tiče i da se treba brinuti o onome što vas se treba ticati i za šta ćete biti pitani. Znajte da su vrata tevbe, pokajanja, povratka Gospodaru stalno otvorena i da se Gospodar raduje tome. Možda je upravo ramazan prilika za novi istinski početak. Ne propuštajmo ovu priliku, možda nam je posljednja. Ramazan šerif mubarek olsun", zaključio je ef. Išerić.