Političko pitanje
388

Ima li volje da himna BiH nakon 19 godina dobije svoj tekst

Piše: I. Č.
Bosna i Hercegovina već 19 godina kao službenu himnu koristi kompoziciju "Intermezzo", koja nema teksta, a ni za aktuelna nastojanja da melodija napokon dobije tekst nema političke saglasnosti.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatila je 5. februara inicijativu predsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić da Bosna i Hercegovina, napokon, dobije himnu s melodijom i tekstom.

Članica Ustavnopravne komisije BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je za Klix.ba da zbog opravdanih razloga nije bila prisutna na navedenoj sjednici, ali da je dobila informaciju da je inicijativa usvojena kao tekuće pitanje i da svi članovi nisu bili u to upućeni.

"Zastupnici po poslovniku imaju pravo predlagati određene inicijative. Može inicijativa doći i od drugih nivoa vlasti, ali neko to treba preuzeti. Mi možemo razmatrati inicijative Vijeća ministara i naših zastupnika, klubova", kazala je Krišto, aludirajući na to da inicijativa nije valjana.

Momčilo Novaković, član Ustavnopravne komisije BiH i zastupnik NDP-a u Predstavničkom domu, međutim, kazao je za Klix.ba da je sjednica bila, bez ikakve dvojbe, legitimna i legalna.

Bilo kako bilo, odluka o slanju inicijative Kolegiju Predstavničkog doma podržana je zahvaljujući pet članova Ustavnopravne komisije BiH, koji su osigurali neophodan kvorum.

"Zaključak koji je Ustavnopravna komisija BiH prihvatila ide dalje prema Kolegiju Predstavničkog doma i, ukolikog tu bude podržan, ide dalje na sjednicu Predstavničkog doma. Ukoliko je Kolegij ne podrži, zaključak će ostati na nivou Ustavnopravne komisije, praktično, mrtvo slovo na papiru", kazao je Novaković.

Novaković je napomenuo za Klix.ba da on neće podržati tu inicijativu i da ne postoji politička volja u ovom momentu za takvo nešto.

"Jednostavno, ta inicijativa u izbornoj godini nije moguća, odnosno nema podršku Parlamenta. Znamo da ni ranije nije imala podršku. Ona je više poslužila da zaintrigira javnost", rekao je Novaković.

Zaim Backović, BPS-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je za Klix.ba kako je logično da će podržati inicijativu i da vjeruje da će ona proći u Predstavničkom domu.

"Znate da ta inicijativa mora proći i kroz Dom naroda. Nažalost, mi smo takva država. U biti, nevjerovatne su stvari da se usvajanje himne sputava jer jedni hoće da u tekstu bude termin 'otadžbina', drugi 'domovina', treći... Korijeni ovih jezika su jedni, kako god ga nazvali. Ali, tu je problem", kazao je Backović, dodavši da nijedna država na svijetu nema himnu bez teksta.

Kompozicija "Intermezzo" banjalučkog kompozitora Dušana Šestića izabrana je u julu 1999. godine odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa kao službena himna Bosne i Hercegovine.

Svi dosadašnji pokušaji da himna dobije tekst su propali. U junu 2008. godine bio je otvoren posljednji konkurs za tekst, a pobjednički rad napisali su kompozitor himne Dušan Šestić i Benjamin Isović. Međutim, tekst nije dobio političku podršku.

Bosna i Hercegovina već punih 19 godina nema riječi himne, a izvjesno je da će tako ostati do daljnjeg.