Saznaje Klix.ba
15

Ima li vlast dogovor? Zakazana vanredna sjednica Vijeća ministara o Prijedlogu zakona za sprečavanje sukoba interesa

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Za danas u 10 sati zakazana je vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH, a Klix.ba saznaje da će na dnevnom redu biti samo jedna tačka - Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Na prošloj sjednici koja je održana u ponedjeljak ministri se nisu izjasnili o Prijedlogu ovog zakona koji je jedan od uslova za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji o čemu će se izjasniti Evropsko vijeće 21. marta.

Kako nezvanično saznaje Klix.ba sjednica je zakazana iako konačan dogovor nije postignut pa je pitanje da li će u narednim satima ministri glasati "za" ili će ovaj prijedlog sačekati bolje vrijeme.

Iako se politički lideri uvjeravali da je postignut dogovor, ipak su odlučili sačekati i još jedno mišljenje Ureda za zakonodavstvo BiH, koji intenzivno radi u konsultacijama s predlagačem ovog zakona Ministarstvom pravde BiH.

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga prvo usvoji Vijeće ministara BiH, a zatim izglasa i Parlamentarna skupština BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je nedavno poručio da nema ništa protiv ovog prijedloga, ali samo da se primjenjuje na nivo institucija države Bosne i Hercegovine, ali ne i za nivo entiteta. On je poručio da neće dozvoliti da Republika Srpska izgubi nadležnost u tom slučaju. U praksi, ukoliko bi se dogodio sukob interesa u RS-u, Dodik želi da to ostane na tom nivou, a ne da se Tužilaštvo BiH i Sud BiH bave tim predmetom.

Javnost će uskoro biti upoznata da li su Trojka, SNSD i HDZ u međuvremenu pronašli kompromisno rješenje ili zakon koji je jedan od uslova EU za otvaranje pregovora ostaje na čekanju.