Naša stranka pita
0

Ima li Vijeće ministara podatke o nezaposlenosti?

Sarajevo-x.com
Povodom nedavne informacije da je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pripremilo Plan za smanjenje nezaposlenosti u BiH, Naša stranka se oglasila saopštenjem u kojem ističu da ne žele da i ovaj put građani i građanke budu prevareni gomilom nizom praznih poruka, nego da Ministarstvo ovaj put ponudi konkretnu informaciju, konkretnu brojku – ciljanu stopu zaposlenosti.

"Podsjećamo da je ciljana stopa zaposlenosti u Evropskoj uniji za 2010. godinu 70%. Ako Bosna i Hercegovina želi postati članica Evropske unije, onda bi Vijeće ministara moralo tačno znati kako sadašnju stopu zaposlenosti od 31,2% barem na 57,1% koliko ima Hrvatska, ili na 55,7%, koliko ima Malta, zemlja Evropske unije s najnižom stopom zaposlenosti," kaže se u saopštenju.

Naša stranka zahtijeva od Vijeća ministara da javno iznese konkretne podatke, da građanima i javnosti kažu koja je to ciljana stopa zaposlenosti za period od 2006. do 2010. godine, ako uopće raspolažu takvim podacima, i ako razmišljaju o ovom velikom ekonomskom i socijalnom problemu.

"Pored toga, zahtijevamo i da informiraju javnost o tome koliki su socijalni i ekonomski troškovi masovne nezaposlenosti radne snage, ako, opet, raspolažu bilo kakvim podacima o tome."