Nakon posjete
40

Ima li razloga za optimizam i kako razumjeti poruke Johannesa Hahna

Piše: S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Komesar Evropske unije za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn bh. političarima danas je prenio kratke i jasne poruke, a da li će ih opozicija i buduća vlast shvatiti i predano raditi na reformama, u to nisu sigurni ni političari, ni EU.

BiH još uvijek nema formiranu vlast na nivou FBiH i na državnom niovu, a upravo je poruka da se taj posao što prije završi bila među prioritetnim koje je izrekao komesar Hahn.

Da ne ispadne da lideri u BiH ništa nisu uradili, istaknuta je činjenica da je Predsjedništvo dalo odobrenje za zaključivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana. To je jedna od rijetkih stvari koje su usvojene bez mnogo opstrukcija.

Ipak, ono što se očekivalo, a to je potpisivanje izjave svih parlamentarnih stranaka o zajedničkom opredjeljenu da se radi na novoj agendi za socioekonomsk ereforme, to se nije dogodilo.

Odaslane su poruke da je ideja dobra, ali je mnogo različitosti u stajalištima. Opozicione stranke negoduju i smatraju da nema svrhe potpisivati nešto, što je i prije postojalo, a nije sprovedeno.

Domaće političke lidere zanimalo je kada će Evropska komisija dostaviti mišljenje na odgovore iz Upitnika, kako bi to mogli istaći kao veliki iskorak. Hahn je poručio da očekuje da će se to dogoditi u narednih nekoliko mjeseci.

Na sastanku sa rukovodstvom Vijeća ministara Hahn je vjerovatno čuo najoptimističnije izjave. Za Denisa Zvizdića, Mirka Šarovića i Vjekoslava Bevandu u prethodnom mandatu urađen je odličan posao.

Ipak, Hahn nije dao nijednu jasnu izjavu ili poruku u vezi kandidatskog statusa. Iskazao je nadu da će se vlast što prije formirati, ali je izvjesno da pred BiH predstoje brojni izazovi, a prije svega NATO put, projekt gradnje Bloka 7 u Tuzli, na što EU ne gleda mnogo blagonaklono te spomenute reforme.

Iako građani ove zemlje očekuju konkretne iskorake, politički lideri još uvijek ne mogu da postignu dogovor ni o stvarima za koje se očekuje da funkcioniraju bez smetnji.