{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ilijaz Pilav: Razočaran sam sporošću suda u Strazburu

7.11.2014. u 10:44
8
14
Ilijaz Pilav: Razočaran sam sporošću suda u Strazburu
8
Ilijaz Pilav: Razočaran sam sporošću suda u Strazburu
Ilijaz Pilav (Foto: Anadolija)
Da su sudovi u donošenju odluka spori i neefikasni i izvan naše zemlje pokazuje i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Naime, bh. građanin Ilijaz Pilav je pred tim sudom prije čak sedam godina pokrenuo apelaciju, koja ni danas nije riješena.
Podsjetimo, Pilav je 2007. godine tužio BiH zbog nemogućnosti da se kao Bošnjak kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS). Međutim, on i dalje ne zna kada bi presuda mogla konačno biti objavljena.

Napominje kako u posljednje vrijeme nema nikakvih konkretnih informacija iz Strazbura.

Apelacija je trebala biti riješena u proljeće ove godinePilav je vidno razočaran sporošću i neefikasnošću Evropskog suda za ljudska prava.

"U nekom logičnom slijedu događaja to je trebalo davno biti riješeno, čak i u proljeće ove godine. Mislim da će presuda ipak biti objavljena uskoro i vjerovatno u moju korist", kazao je u razgovoru za naš portal ovaj ljekar iz Srebrenice.

Smatra i da su određene stvari mimo pravosuđa utjecale da donošenje presude bude prolongirano.

"Vjerovatno i tu postoje utjecaji spolja koji rezultiraju prolongiranjem objave presude", kazao je Pilav.

Dodatne komplikacijeUkoliko presuda bude donesena u korist apelanta, ona će sigurno dodatno zakomplikovati ionako komplikovanu situaciju u BiH, s obzirom na to da nije implementirana ni presuda koju je Evropski sud za ljudska prava donio 2009. u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija.

Oni su tužili državu BiH jer im je osporeno pravo da se kao Jevrej i Rom kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

"Imajući u vidu kakvo raspoloženje proteklih nekoliko godina u našoj zemlji vlada u vezi sa presudom 'Sejdić i Finci' ne očekujem da će išta bolje proći i moja presuda. Mislim da će se stvari dodatno zakomplikovati u pogledu ustavnih rješenja", rekao nam je Pilav.

Ne treba gubiti naduMeđutim, kako je naveo, i to je vid pravne borbe da naše društvo i zemlja budu uređeni kako treba.

"Ne treba gubiti nadu i posustajati u toj borbi", dodao je Pilav.

Smatra da političari i političke partije do sada nisu pokazali volju da rješavaju krucijalne stvari koje se tiču naše zemlje.

"S obzirom na to da će na sceni ostati manje-više uglavnom iste face, koje nisu htjele da provedu presudu 'Sejdić i Finci', ni u predstojećem mandatu, do 2018. godine, ne očekujem neku promjenu na tom polju", zaključio je Pilav.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: