BiH
0

Ilidža: Počeo rad dvodnevnog seminara i konferencije o izbjegličkom pravu

FENA
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je do 25. oktobra primilo 304 zahtjeva za azil, ili za 825 osoba. Zaključno s 2006. godinom riješeni su svi prethodni zahtjevi, od čega je pozitivno riješeno pet zahtjeva za azil, ili za šest osoba. Ministarstvo je priznalo izbjeglički status za 272 osobe u postupcima koje je vodio UNHCR prije donošenja zakona.

To je kazao državni ministar sigurnosti Tarik Sadović, otvarajući danas na Ilidži napredni dvodnevni seminar i konferenciju o izbjegličkom pravu, čiji organizatori su, pored ovog ministarstva i Ministarstvo za ljudska prava BiH i Predstavništvo UNHCR-a u BiH.

Sadović je kazao da je BiH među uvjetima za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezana da svoje zakonodavstvo uskladi s evropskim standadrima u oblastima migracija i azila. Naglasio je da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije navedeno da je u ovim oblastima učinjen značajna napredak, ali je i upozorio da se na tome ne smije stati jer predstoji još mnogo posla. Ukazao je na potrebu izrade strategije i akcionog plana u oblastima migracija i azila od 2008. do 2011. godine.

„Prioritet nam je i izgradnja centra za prihvat tražitelja azila. Ove aktivnosti su u toku i dobro napreduju“, Sadovićeve su riječi.

On je podsjetio da je BiH od 1995. postala zemlja prijema velikog broja izbjeglica iz Hrvatske, a u 1998. i 1999. i izbjeglica iz Srbije i Crne Gore te mnogih drugih država. Pri tome su pomogli UNHCR, preuzimajući na sebe organizaciju smještaja i zbrinjavanja izbjeglih osoba i Evropska komisija, koja je s domaćim snagama počela raditi na izgradnji institucija koje će preuzeti te obaveze i samostalno ih rješavati. To je učinjeno putem CARDS 2003., odnosno 2005. Radilo se i na donošenju pravnog okvira, edukaciji državnih službenika i predstavnika sudske i zakonodavne vlasti, a paralelno i na zbrinjavanju osoba pod međunarodnom zaštitom te omogućavanju njihovog pristupa pravima na zdravstvo, obrazovanje i sl.

Sadović je podsjetio da je državni parlament sredinom 2003. usvojio zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu, čime je stvoren pravni okvir. U januaru 2004. Vijeće ministara BiH je usvojilo akcioni plan u oblasti migracija i azila. Određeni su koraci koje treba poduzeti, nosioci aktivnosti, izvori finansiranja i sl. U 2004. je Ministarstvo sigurnosti BiH donijelo podzakonski akt – Pravilnik o azilu, a 1. jula te godine je preuzelo nadležnost za rješavanje statusnih pitanja osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović je kazao danas da je u vezi s pitanjima izgradnje sistema za prihvat i zbrinjavanje izbjeglica i drugih osoba pod međunarodnopravnom zaštitom BiH napravila značajan iskorak u odnosu na stanje kakvo je bilo prije nekoliko godina. Spomenuo je oformljenje Izbjegličkog centra u Mostaru, koji nudi solidan izbjeglički standard te Centar za potrebe prihvata i smještaja u Bosanskom Petrovcu, koji se zbog prestanka potreba zatvara.

Predstavnik UNHCR-a Naveed Hussain je naglasio da UNHCR od sredine devedesetih godina radi na izgradnji kapaciteta u BiH. Trenutno ima 180 ureda u više od 110 zemalja svijeta.

Svrha seminara i konferencije o izbjegličkom statusu jeste u tome da učesnici unaprijede znanja o izbjegličkom pravu i sistemu azila u BiH, EU „acguis“ azilu te Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima kao instrumentu zaštite izbjeglica.