Odata počast ubijenima
86

Ilidža: Obilježeno 30 godina od "Akcije pokušaj deblokade Rakovice"

B. R.
Obilježavanje godišnjice "Akcije pokušaj deblokade Rakovice" (Foto: Općina Ilidža)
Obilježavanje godišnjice "Akcije pokušaj deblokade Rakovice" (Foto: Općina Ilidža)
U ilidžanskom naselju Rakovica danas je obilježena 30. godišnjica "Akcije pokušaj deblokade Rakovice", a na ovaj dan se obilježava i Dan Mjesne zajednice Rakovica.

Kako su saopćili iz Općine Ilidža, obilježavanje je organizovalo Udruženje boraca "Veterani rata 1992 - 1995. Rakovica".

Prisutni su se na historijskom času prisjetili dešavanja iz 6. juna 1992. te su učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježju pred džamijom u Rakovici odali počast šehidima sa ovog područja, ali i njihovim saborcima koji su preminuli nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Učenici Devete osnovne škol su muzičkim izvedbama i recitalima, kako je navedeno, uveličali sjećanje na dešavanja od prije tri decenije.

"Uvijek kažem da je teško govoriti na mjestima gdje se prisjećamo naših najhrabrijih sinova i kćeri. Ipak, moram priznati da mi je drago što na tim obilježavanjima vidim djecu iz naših osnovnih škola kako kroz svoje muzičke izvedbe i nastupe čuvaju sjećanje na sve one kojih više nema, a koji su nama omogućili da ovdje stojimo i govorimo", rekao je načelnik Ilidže Nermin Muzur (NiP).

Kako je kazao, dobro je znati da narod koji zaboravi svoju prošlost nema budućnosti.

"Mi mlađi nismo imali dovoljno godina da bi branili domovinu u agresiji, ali iskreno se nadam da ćemo vedra i uzdignuta čela moći stati pred one koji su to činili i da ćemo moći reći da smo se uspješno brinuli o onome što su nam oni ostavili", zaključio je Muzur.

Osim delegacije Općine Ilidža, koju s činili i jedan od zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Redžo Lemezan (NS) i općinski vijećnik Amar Bungur (NS), počast šehidima Rakovice odale su i delegacije Koordinacije boračkih udruženja, MZ Rakovica, Udruženja Deveta brdska Hadžići, Udruženja branilaca Bosne i Hercegovine - općine Kiseljak kao i brojni stanovnici Rakovice, saopćili su iz Općine Ilidža.