BiH
18

Ilidža: 400 učenika trčalo u znak sjećanja na načelnika Ćenanovića

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Više od 400 učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola učestvovalo je danas u uličnoj trci organizovanoj u znak sjećanja na načelnika općine Ilidža Amera Ćenanovića, koji je umro prije tri godine.

Drugu godinu na današnji dan, građani sarajevske općine Ilidža se na ovaj način prisjećaju nekadašnjeg načelnika, koji je obavljajući tu dužnost kroz nesebičnost i veliko zalaganje ispoljavao vizionarstvo i upornost u provođenju vlastite strategije u borbi za prosperitet svakog stanovnika Ilidže.

Ćenanović je umro u 51. godini, a posthumno mu je dodijeljena Zlatna plaketa Općine Ilidža.

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić kazao je da se ovom manifestacijom žele prisjetiti Ćenanovića i njegovog odnosa prema omladini i školstvu.

“Mislimo da je ovo jedan od najboljih načina da okupimo ljude, da zapamte ime i da zajedno radimo na budućnosti”, poručio je Memić.

Predsjednik Organizacionog odbora današnjeg događaja Muhamed Omerović kazao je za AA kako je ova manifestacija ideja Ćenanovićevih prijatelja.

 "Došli smo na ideju da to bude tradicionalna ulična trka koja će biti organizovana svake godine na dan njegove smrti”, pojasnio je Omerović.

U trci su učestvovali učenici osnovnih škola sa područja Ilidže i srednjih škola sa područja općina Ilidža, Novi Grad i Hadžići, a trčat će oko tri kilometra.

"Mi želimo da svake godine bude što veći broj učesnika i što više naših prijatelja, komšija, općina, kantona. Želimo da ovaj događaj zaživi i vječno ostane sjećanje na našeg rahmetli načelnika", dodao je Omerović.

Amer Ćenanović je na izborima 2. oktobra 2004. prvi put izabran za načelnika Ilidže. Na izborima 4. oktobra 2008. godine s 13.154 glasova ponovo je izabran na funkciju prvog čovjeka općine Ilidža.