Problem u Mostaru
60

Ilegalni čamci godinama ugrožavaju skakače sa Starog mosta: Za njih nema reda ni inspekcije

G. Š.
Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Zbog nelegalnih čamaca koji se tokom turističke sezone pojavljuju na Neretvi ispod Starog mosta ugrožena je sigurnost mostarskih skakača. Uprkos upozorenjima rukovodstva skakača problem se ne rješava.
Legendarni šampion mostarskih skokova sa 13 osvojenih pobjeda Lorens Listo koji se povukao nakon izjednačavanja rekorda sa Emirom Balićem i sada je na čelu Kluba skakača u vodu Mostar za Klix.ba kaže da je vožnja nelegalnih čamcima ispod Starog mosta problem s kojim se godinama nose.

"Sa problemom smo upoznali Gradsku upravu, inspekciju i sve nadležne službe, ali problem se ne rješava ni dalje. Od svih čamaca koji se pojavljuju na Neretvi ispod Starog mosta samo su dva registrovana obrta sa urednom dokumentacijom, a ostali dolaze i rade na crno. Činjenica je da na platou ispod Starog mosta ima pet pultova, a od njih je samo jedan zakonit. Inspekcija je upoznata sa nelegalnim čamcima i nelegalnim pultovima. Pisali su i kazne, ali očito da ih ne mogu ukloniti", kazao je Listo za Klix.ba.

Nije mu ni samom jasno kako se problem ne može riješiti, iako je po njegovim riječima kristalno jasno da oni koji rade nelegalno pored kršenja zakona ugrožavaju sigurnost skakača, jer nisu u koordinaciji s njihovim aktivnostima.

To svjedoče i zabrinjavajuće scene kad u trenutku skoka ispod Starog mosta prolazi čamac s kojim se skakač mimoilazi u svega nekoliko centimetara izbjegavajući tragičan prozor koji su snimili brojni turisti.

"Bojim se da će ovdje doći do neželjenih posljedica da bi se adekvatno djelovalo. Inspekcija dolazi stalno, kao i službenici Porezne uprave, ali oni su tu i dalje, posebno subotom i nedjeljom kad nema inspekcije i tu je najveći problemi", kaže Listo.

Smatra kako je krajnje vrijeme da se tom problemu stane u kraj i da se olakša djelovanje onima koji su registrovali obrt, plaćaju fiskalne i ostale namete, imaju vozačke i sve ostale potrebne dozvole za taj posao i rade po propisima, te spašavaju ljude.

"Mi moramo imati tu čamce radi svakodnevnog spašavanja turista koji skaču sa skakaonice, sa Starog mosta i plivača, a to pokazuje i činjenica da su oni danas spasili dvoje djece iz Luxembourga. Imamo dva registrovana obrta i oni su adekvatno opremljeni te rade u koordinaciji sa aktivnostima Kluba skakača, tako da je nemoguće da prolaze ispod Starog mosta u vrijeme skoka. Oni su nam potrebni i veoma značajni, a ostalo je prevršilo svaku granicu i svaku mjeru", rekao je Listo za Klix.ba.

Upozorio je, ako se uskoro ne zabrani djelovanje nelegalnih čamaca, da će teško biti izbjeći neželjene posljedice na Neretvi ispod Starog mosta u Mostaru.