|

Ikanović: Bosanski jezik se i dalje negira u školama u RS-u

Ikanović: Bosanski jezik se i dalje negira u školama u RS-u
67
Klix.ba
14.12.2014. u 11:07
166
komentara
67

dijeljenja
Ikanović: Bosanski jezik se i dalje negira u školama u RS-u Edin Ikanović
Edin Ikanović, koordinator aktivnosti koalicije "Prvi mart" u Bratuncu, upozorio je da se negiranje naziva bosanskog jezika nastavlja odvijati u obrazovnom sistemu entiteta RS, te da ne postoji mehanizam rješavanja ovog problema.
"Ustav RS-a ne priznaje službene nazive jezika konstitutivnih naroda, te se sad pojavio i zahtjev prema školi u Glogovoj kod Bratunca, da se izbaci iz upotrebe službeni naziv. Istovremeno, u knjigama i zvaničnim dokumentima se jezik srpskog naroda naziva 'srpski jezik', dok bosanski i hrvatski ostaju uskraćeni ove pozicije“, podsjetio je Ikanović.

Ikanović je ukazao da nagomilani problemi koji se pokazuju u različitim oblicima diskriminacije, ne mogu se rješavati slučaj po slučaj.

"Moramo zagovarati trajno rješenje u formi ustavnog zakona, koji će se naslanjati na prava utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te utvrditi Zakon o zabrani diskriminacije i zaštiti građanskih sloboda bošnjačke i hrvatske zajednice u entitetu RS, kojim će se utvrditi set prava, način sankcioniranja i postupanja u slučaju neprovođenja, a koji će regulirati pitanje kvota u zapošljavanju, garantiranih kvota u skupštinama opština, kao i regulirati pravo na obrazovanje, kulturu, tradiciju, organizovanje i budžetske pozicije za finansiranje udruženja povratnika, adekvatnu memorijalizaciju mjesta stradanja, kao široki pravni okvir trajne zaštite", zaključio je Ikanović.
Prijavi grešku


Komentari (166)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...