{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ikanović: Bosanski jezik se i dalje negira u školama u RS-u

14.12.2014. u 11:07
67
166
Ikanović: Bosanski jezik se i dalje negira u školama u RS-u
67
Ikanović: Bosanski jezik se i dalje negira u školama u RS-u
Edin Ikanović
Edin Ikanović, koordinator aktivnosti koalicije "Prvi mart" u Bratuncu, upozorio je da se negiranje naziva bosanskog jezika nastavlja odvijati u obrazovnom sistemu entiteta RS, te da ne postoji mehanizam rješavanja ovog problema.
"Ustav RS-a ne priznaje službene nazive jezika konstitutivnih naroda, te se sad pojavio i zahtjev prema školi u Glogovoj kod Bratunca, da se izbaci iz upotrebe službeni naziv. Istovremeno, u knjigama i zvaničnim dokumentima se jezik srpskog naroda naziva 'srpski jezik', dok bosanski i hrvatski ostaju uskraćeni ove pozicije“, podsjetio je Ikanović.

Ikanović je ukazao da nagomilani problemi koji se pokazuju u različitim oblicima diskriminacije, ne mogu se rješavati slučaj po slučaj.

"Moramo zagovarati trajno rješenje u formi ustavnog zakona, koji će se naslanjati na prava utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te utvrditi Zakon o zabrani diskriminacije i zaštiti građanskih sloboda bošnjačke i hrvatske zajednice u entitetu RS, kojim će se utvrditi set prava, način sankcioniranja i postupanja u slučaju neprovođenja, a koji će regulirati pitanje kvota u zapošljavanju, garantiranih kvota u skupštinama opština, kao i regulirati pravo na obrazovanje, kulturu, tradiciju, organizovanje i budžetske pozicije za finansiranje udruženja povratnika, adekvatnu memorijalizaciju mjesta stradanja, kao široki pravni okvir trajne zaštite", zaključio je Ikanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: