{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IK Bosanska riječ predstavila nove udžbenike historije za osnovnu školu

F
23.8.2007. u 16:33
0
4
IK Bosanska riječ predstavila nove udžbenike historije za osnovnu školu
0
IK Bosanska riječ predstavila nove udžbenike historije za osnovnu školu
Izdavačka kuća Bosanska riječ Sarajevo izdala je četiri nova udžbenika historije za peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole, te Povijest 8 za Katoličke školske centre. Autori udžbenika su profesori Arifa Isković, Melisa Forić i Leonard Valenta.
Ovi udžbenici, kako je istaknuto na njihovoj promociji danas u Katoličkom školskom centru u Sarajevu, tehnički i likovno ne zaostaju za ranijim udžbenicima, a sadržajno su kvalitetniji.

Promotori, Vera Katz, Husnija Kamberović i Smajo Halilović istakli su doprinos autora razumjevanju historijskih događaja i činjenica koje su prezentirane uz mnoštvo slika i karata primjerenih uzrastu djece.

Napisani su sistematično, korektno i bez uvredljivih interpretacija, rekli su promotori.

Udžbenici su, naglasio je Kamberović, uspjeli postići kompromis između sadržaja i nastavnih planova i programa. On je kazao kako je nužno da se usklade nastavni planovi i programi da bi se dobili kvalitetniji udžbenici.

Udžbenik istorije za osmi razred osnovne škole najvećim dijelom obrađuje historiju 20. vijeka. Brojni događaji koji su se odigrali u to vrijeme različito su tumačeni u različitim vremenima.

-Historijsko svjetlo je nerijetko bilo zaklonjeno sjenkom vlasti i režimima koji su kreirali historijsko sjećanje. Upravo to je bio i glavni razlog nerazumjevanja prošlosti i čestih sukoba, kako u svijetu, tako i kod nas – napisao je na početku autor udžbenika historija/povijest za 8. razred Leonard Valenta.

Cilj udžbenika, kako je dodao, jeste da predstavi događaje i ljudske odnose iz različitih perspektiva na osnovu čega se može donijeti vlastiti sud i zaključak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: