BiH
0

Ihsanoglu i Izetbegović prošetali Baščaršijom

Anadolija
Generalni sekretar Organizacije islamske konferencije (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu večeras je u pratnji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića obišao sarajevsku Baščaršiju, izvještava novinar agencije Anadolija.

Ihsanoglu i Izetbegović su prije obilaska starog jezgra Sarajeva posjetili mezarje Kovači, gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Nakon Kovača, Ihsanoglu i Izetbegović boravili su u jednoj od najstarijih kujundžijskih radnji na Baščaršiji, gdje su razgovarali sa njenim vlasnikom, uglednim zanatlijom Nasirom Jabučarom.

Delegacija je svratila i u Morića han, gdje je Izetbegović upoznao Ihsanoglua historijatom ovog lokaliteta.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji Ihsanoglua i Izetbegovića dočekao je glavni imam Begove džamije hafiz Mensur ef. Malkić. Generalni sekretar OIC-a i član Predsjedništva BiH klanjali su akšam-namaz, a nakon toga zastali su i u papučarskoj radnji porodice Kalajdžisalihović. Tamo ih je dočekao vlasnik i upoznao sa tajnama ovog zanata, čime se i završio njihov obilazak Baščaršije.

U okviru dvodnevne posjete BiH, Ihsanoglu se danas sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Nakon zajedničke konferencije za novinare sa Izetbegovićem, Ihsanoglu se sastao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, te održao predavanje studentima na Univerzitetu u Sarajevu.

Ihsanoglu je ručao sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, nakon čega je održao sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Drugog dana posjete, Ekmeleddin Ihsanoglu obići će Gazi Husrev-begovu biblioteku i Kuršumli medresu, nakon čega će prisustvovati večeri koju organizira ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid Al-Thaqafi.