Iščekujući ishod
326

Igre oko izbornog zakona: Rusi šalju signale da računaju na antizapadno raspoloženje Bošnjaka

S. H.
Igor Kalabuhov, Šefik Džaferović i Željko Komšić na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva (Foto: Klix.ba)
Igor Kalabuhov, Šefik Džaferović i Željko Komšić na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva (Foto: Klix.ba)
Ključni politički problem u Bosni i Hercegovini - izborni zakon i dalje je generator većine političkih zastoja i uslovljavanja. U tom kontekstu ambasada Rusije u našoj zemlji jučer se oglasila povodom učešća BiH na samitu "Krimske platforme" te su na određeni način zaprijetili posljedicama.

"Još jednom pozivamo naše partnere iz BiH da budu razumni i uravnoteženi. U suprotnom odgovornost za sve posljedice hipotetičkog pogoršanja bilateralnih odnosa snosit će oni koji se rukovode ne osnovnim interesima svojih naroda i građana nego nalozima vanjskih mentora", navodi se na kraju saopćenja.

Najviše pažnje u javnosti upravo je izazvao detalj o svojevrsnoj prijetnji ili upozorenju na posljedice ukoliko dođe do pogoršanja odnosa između BiH i Rusije.

Međutim, u istom pismo kojim se oglasila ambasada Rusije primjetno je kako Rusija pokušava naglasiti određene detalje kojima računaju da će privući pažnju bošnjačkog političkog faktora u BiH.

Tako u dijelu kojim kritikuju politiku bošnjačkih predstavnika u određenim vanjskopolitičkim segmentima, posebno u pridruživanju stavovima EU o uvođenju sankcija Rusiji, iz ambasade naglašavaju kako ne razumiju "takvu servilnost prema Zapadu".

"Ništa osim žaljenja ne izaziva težnja pojedinih političkih predstavnika bošnjačkog naroda da se neselektivno, suprotno dejtonskoj proceduri konsenzusa o vanjskopolitičkim pitanjima, pridruže nezakonitim antiruskim ograničenjima. Takvu servilnost prema Zapadu ne razumijemo ne samo mi, već i naši brojni sagovornici iz apsolutne većine islamskih država", navode iz ruske ambasade.

Dakle, Rusi ovdje žele naglasiti da se i lideri nekih islamskih zemalja slažu da se iz BiH vodi servilna politika prema Zapadu.

Taj dio se može posmatrati u kontekstu izbornog zakona i određenih kritika i protivljenja nametanju odluke o izbornom zakonu i Ustavu FBiH. Protivljenje nametanju odluke, odnosno prijedloga koji je procurio u javnost najviše je bilo od predstavnika stranaka sa sjedištem u Sarajevu. A s obzirom da je visoki predstavnik Christian Schmidt podršku za taj prijedlog dobio od Amerike i Velike Britanije, protivljenje tome Rusi su mogli iščitati i kao svoju šansu da se može "izroditi" neko antizapadno raspoloženje.

Tako Rusija preko islamskog svijeta pokušava "pružiti ruku" i evidentno poručiti kako bi Bošnjaci trebali slijediti Srbe u vanjskopolitičkom djelovanju.

"Više puta smo davali izjave i iznosili argumente da Rusija u svojstvu garanta Mirovnog sporazuma, ni na koji način nije zainteresirana za destabilizaciju BiH. Sve priče o takozvanom malignom uticaju Moskve raspiruju naši zapadni oponenti, koji nastoje da zadrže Bosnu i Hercegovinu u potlačenom, bukvalno porobljenom stanju, uprkos svim slatkim rečima o 'evropskom raju'. Moskva ne riječima već djelima pokazuje koje prednosti mogu izvući i privredni subjekti i obični građani BiH od ravnopravne i obostrano korisne saradnje sa Rusijom u vrijeme kada je u stvari cijela Europa u strahu od neminovnih ekonomskih kataklizmi", istakli su iz ambasade Rusije.

Naravno, BiH je svoje vanjskopolitičke ciljeve davno uspostavila i usmjerila ih u pravcu EU i NATO saveza, a SAD i Velika Britanija su uz zemlje EU, a posebno Njemačke ključni partner na tom putu i takve poruke su i odaslane iz Sarajeva više puta. Međutim, u trenutnoj krizi u vezi izbornog zakona vidljivo je da se gleda i najmanji detalj.