Čekajući Evropu
148

Igranjem kriketa migranti ubijaju dosadu u kampu Vučjak

I. P.
U migrantskom kampu Vučjak u Bihaću stanovnici ubijaju vrijeme na razne načine, a kamera reportera portala Klix.ba zabilježila je novi vid zabave - kriket.

Kriket je izuzetno popularan sport u bivšim kolinijama Ujedinjenog Kraljevstva, pa možemo zaključiti da su igrači iz Pakistana ili su u najmanju ruku na ruti prema Evropskoj uniji sreli Pakistance koji su prenijeli svoju ljubav prema ovom za nas neobičnom sportu.

Migranti u kampu Vučjak su, kako je i od ranije pozanto, u izuzetno nezavidnom položaju u odnosu na druge kampove. Naime, Vučjak je na otvorenom, sačinjen je od šatora, a padavine kreiraju probleme sa blatom. Ipak, problemi ne staju tu - Vučjaku nedostaje adekvatno grijanje, adekvatna dostava hrane i vode te ljekarska njega po standardima EU.

Tema zatvaranja Vučjaka bila je aktuelna u proteklim sedmicama, ali se od te ideje odustalo uprkos apelima iz Brisela. Vlasti u BiH na svim nivoima trenutno, navodno, rade na rješenju koji bi doprinio rasterećenju Unsko-sanskog kantona kroz razmještaj određenog broja migranata.

Ipak, stanovnicima kampova cilj je samo jedan - ići dalje prema zapadu, preći u Hrvatsku pa Sloveniju i odatle stići u razvijene države Evropske unije.