Pojačan nadzor
11

Igračke i električna oprema najčešći rizični proizvodi u BiH, a najviše ih potiče iz Kine

Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Agencije za nadzor nad tržištem BiH o stanju u oblasti nadzora nad tržištem neprehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini u 2016. godini.

Istaknuta je potreba pripreme izmjena propisa u oblasti sigurnosti proizvoda u cilju njihovog daljnjeg usaglašavanja sa standardima EU i zadužene su nadležne institucije da pokrenu proceduru u tom pravcu.

Prema rezultatima proaktivnog i reaktivnog nadzora u 2016. godini, kontroliran je ukupno 251 model proizvoda, što je za 75 više u odnosu na godinu ranije, od čega je 130 modela (374.200 komada) bilo neusklađeno s propisanim sigurnosnim zahtjevima. Od ukupno neusklađenih različitih proizvoda, poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa izvršili usklađivanje 366.929 komada proizvoda po propisanim sigurnosnim zahtjevima.

Sa tržišta BiH je povučen i vraćen od potrošača 7.271 komad proizvoda, od kojih su 4.854 komada uništena. Među 130 neusklađenih proizvoda, 58 modela je bilo nesigurno i predstavljali su ozbiljan rizik za potrošače. Više od polovine rizičnih proizvoda bile su igračke i električna oprema, a najviše ovakvih proizvoda potiče iz NR Kine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.