Politika i javni sektor
22

Igor Kamočaji kritizirao Službu za zapošljavanje, oni mu zaprijetili otkazom

R. D.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Nakon što je javnim istupanjem upozorio javnost o neefikasnom radu JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, ističući na alarmantne okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, Igor Kamočaji dobio je upozorenje o namjeri otkazivanja ugovora o radu.

"Uvjeren sam da nisam napravio grešku i da sam savjesno javnost upozorio na ovaj problem. Svjedoci smo okolnosti u kojima su otkazi trend, a zapošljavanje rijetkost, da je veliki broj građanstva ostao bez posla i očekuje da organi zaduženi za ovo pitanje se proatkivno bave iznalaskom rješenja", kazao je Kamočaji.

U saopćenju Socijaldemokrata BiH stoji i kako je on šokiran ovim upozorenjem te kaže da ako je njegov otkaz kolateral da se stvari pomjere sa mrtve tačke, on će "radije vođen svojim odgojem i načelima, da govori istinu, kako bi se trebalo raditi umjesto sjediti i nijemo svjedočiti o neradu".

Kamočaji je ranije problematizirao stanje u instituciji u kojoj radi.

"Svjedočimo da je više od pola godine prošlo, a da nije donesen niti jedan program poticaja za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, gdje je na evidenciji registrovano skoro 64.000 nezaposlenih osoba. Novac za program i oporavak iz ove situacije postoji, ali niko se ovim problemom ne bavi. Budžetom za 2020. godinu planirana sredstva za takve program iznose od preko 5,4 miliona KM i SD BiH zahtijeva da se građanima Sarajeva objasni zašto taj novac dosada nije usmjeren na programe podrške za zapošljavanje i očuvanje postojećih radnih mjesta", kazao je on jednom prilikom.