BiH
0

Igor Davidović novi predsjednik Evropskog pokreta u BiH

FENA
Igor Davidović, donedavni šef pregovaračkog tima BiH sa EU, novi je predsjednik Evropskog pokreta u BiH.

Odluku o izboru Davidovića donio je Upravni odbor EP u BiH, kako bi organizacija odgovorila svim zahtjevima i obavezama koje stoje pred njom u procesu evropskih integracija.

Prihvatajući funkciju predsjednika, Davidović je naglasio potrebu stvaranja prepoznatljivog i funkcionalnog rukovodstva organizacije.

Shodno tome, Upravni odbor je donio odluku o proširenju Predsjedništva EP u BiH, kojeg će ubuduće činiti istaknuti pojedinci iz različitih segmenata društvenog djelovanja, kao što su stručnjak iz oblasti evropskih integracija Zekerijah Smajić, uspješni poduzetnik Faruk Širbegović, kulturna djelatnica Ana Babić, Greta Ferušić, teolog Igor Lukenda ili profesor Žarko Papić.

Prioriteti djelovanja EP u BiH u ovoj godinu su pokretanje i jačanje "Evropskog lobija“ BiH, podrška procesu ukidanja viznog režima za građane BiH, ispunjenju obaveza iz SAA, ubrzanje procesa evropskih integracija, aktivnije učešće građana, posebno populacije mladih u procesu EU integracija.

Također, među prioritetima je i promocija 2009. godine kao Evropske godine Balkana, obilježavanje Dana Evrope u BiH 2009., te jačanje uloge civilnog društva u procesima EU integracija.

Vezani članci