Klix studio s Emelom
41

Igor Crnadak za Klix.ba: Komšić i Bećirović su jedva dočekali da glasaju za Tegeltiju, RS-u zemlju otima SNSD

B. H.
Gost Klix Studija s Emelom Burdžović bio je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a. Govorio je o evropskom putu BiH, lokalnim izborima, situaciji u opoziciji, imenovanju Milana Tegletije za konzula u Rijeci kao i ostalim političkim aktuelnostima.

Na početku razgovora Crnadak je kazao kako vjeruje da će Bosna i Hercegovina dobiti zeleno svjetlo kako bi dobila pregovarački status s EU, ali ne zahvaljujući bh. vlastima.

"Biti će zeleno svjetlo, ne zato što smo nešto uradili nego iz drugih okolnosti. Da li smo ispunili što se tražilo, nismo, niko ne treba da se ljuti. Dešava se veliko gledanje kroz prste, velika prečica se gradi za BiH", kazao je Crnadak.

Potpredsjednik PDP-a se također pita zašto toliko traje priča o usvajanju potrebnih zakona, posebno onoga koji se tiče sukoba interesa.

"Zašto to toliko traje, usvajaj i tjeraj dalje. Vlasti se boje EU puta, jer kada god čuju za EU put oni vide Sanadera u lisicima", dodao je Crnadak.

Prema njegovom mišljenju Dodik je već pristao na kompromis u kojem će Apelaciono vijeće Suda BiH biti u Istočnom Sarajevu a ne u Banjoj Luci.

Kada je riječ o političkim strukturama u Federaciji BiH Crnadak smatra da tu ima onih koji su za EU put, ali misli da je trenutna postava "izrazito antievropska".

Razgovaralo se i o putovanju Dodika u Rusiju i Bjelorusiju, za koje Crnadak kaže da ne bi bilo sporno da te posjete prate i one u Brisel ili druge gradove EU.

Crnadak je govorio i o izmjenama izbornog zakona kazavši da je EU bila žestoko protiv tehničkih izmjena jer im je cilj kompromis koji podrazumijeva popuštanje Dodiku, ali ističe i da je sam protiv nametanja.

"Ako dođe do nametanja, a protiv sam, jedini krivci su SNSD, HDZ i Trojka, ne postoji četvrti", istakao je Crnadak.

Dotakao se i pitanja državne imovine kazavši kako Republici Srpskoj "zemlju ne otima Schmidt, CIA ili Vatikan nego SNSD".

Govorio je i o odluci NSRS-a da ne sprovodi odluke Ustavnog suda BiH, kazavši da je sve to "predstava SNSD-a za javnost koja je žeton za trgovanje s Trojkom i strancima".

"Znate li da je Dodik lično podnio prijavu u Banjoj Luci protiv Schmitda?, nije podignuta optužnica, Tužilaštvo je odbilo da procesuira taj predmet", kazao je Crnadak.

Komentirao je i podršku članova Predsjedništva BiH za imenovanje Milana Tegeltije za konzula u Rijeci kazavši da su "Bećirović i Komšić to jedva dočekali" i da su "podigli ruku brže od Cvijanović".

"Radi se o odnosu sa Zagrebom koji je vrlo opterećen. Oni s zadovoljstvom čekaju da Zagreb izda egzeklaturu, odnosno odbijenicu", poručio je Crnadak.

Govorio je i o predstojećim lokalnim izborima, i situaciji u PDP-u ističući kako je i dalje mišljenja da opozicija mora imati samo jednog kandidata u Banjoj Luci. Najavio je da bi to ime moglo biti poznato uskoro, kao i da nije u ličnom sukobu s Draškom Stanivukovićem.

Kompletan razgovor s Igorom Crnadkom možete pogledati u video prilogu ili direktno na YouTubeu.