Važnost saradnje
3

Igor Crnadak na samitu Brdo-Brijuni: EU će biti upotpunjena tek nakon integracije Balkana

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova na Brdu kod Kranja, Republika Slovenija.

Sastanak je održan u okviru inicijative Brdo proces, pod domaćinstvom potpredsjednika vlada i ministara vanjskih poslova Republike Slovenije i Republike Hrvatske Karla Erjaveca i Davora Ive Stiera.

Ministar Crnadak je tokom diskusije istakao značaj nastavka održavanja sastanaka na ministarskoj razini u okviru inicijative Brdo procesa, i izrazio podršku Bosne i Hercegovine ovakvim vidovima saradnje koje imaju za cilj ubrzanje puta Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Ministar Crnadak je pozdravio poruke domaćina da je integracija Zapadnog Balkana također u interesu Evropske unije i da će Evropa tek tada biti kompletirana. Također je naglasio da je potreban sadržajan i suštinski pristup Europske unije i da je veoma značajno što su i posljednji izvještaj Europske komisije, kao i pripremni dokument za Samit u Trstu posvećeni konkretnim infrastrukturnim projektima, kao i stvarnim problemima, poput odlaska mladih ljudi, korupcije i stanja u medijima.

"Veoma je važno kroz proces integracija dostići europske demokratske standarde i slobodu i učiniti institucije nezavisnim. Pravosuđe koje je nemoćno da vodi procese vezane za najkrupnije afere i protiv najviših funkcionera ili javni tv servis koji radi samo za interese jedne političke partije, nisu u funkciji građana i zato je neophodno što prije popraviti stanje u oblasti vladavine prava i slobode medija, ne zbog Brisela, nego zbog običnih ljudi i razvoja demokracije", naveo je ministar u svom obraćanju.

Ministar je istakao da, paralelno sa rješavanjem konkretnih problema u svakoj od zemalja, moramo nastaviti da razvijamo što bolje odnose međusobno, jer na taj način jača ukupan kapacitet za reforme i osnaživanje institucija.

Ministarski sastanak je održan u okviru Samita lidera Brdo-Brioni procesa na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji.