Još malo vremena
20

Igor Crnadak: Blizu smo dogovora o transportnoj zajednici, ne smijemo propustiti ovu priliku

Piše: I. Č.
Igor Crnadak (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak podsjetio je na današnjoj konferenciji za medije da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja koja nije potpisala Sporazum o transportnoj zajednici u Trstu, dodavši da su blizu dogovora za rješavanje tog pitanja.

"Blizu smo rješavanja problema u vezi sa Sporazumom o transportnoj zajednici. Imamo još malo vremena prije nego što novac koji je trebao biti dodijeljen Bosni i Hercegovini bude usmjeren prema nekim drugim zemljama", kazao je Crnadak.

Potcrtao je da se na transportnoj zajednici testiraju ozbiljnost bh. političara, ugled Bosne i Hercegovine, kao i njen evropski put.

"Na ovaj način možemo doći u poziciju da početkom sljedeće godine zvanično dobijemo status kandidata za članstvo u Evropsku uniju. Vrlo uspješno sa svim relevantnim faktorima komuniciramo o tome", poručio je Crnadak.

Istakao je kako je općepoznato da je najava referenduma o NATO-u u Republici Srpskoj pogrešna stvar.

"Prije svega želim da kažem da nema potrebe za takvim odlukama i da je nepotrebno i pogrešno praviti dnevnu temu od toga, kao što to iz SNSD-a pokušavaju", rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Dodao je kako je za RS važno da se bilo koja odluka za koju su političari glasali ne treba proglašavati nevažećom.

"Sva priča o NATO-u i svi napadi na mene su zato što vlasti u Republici Srpskoj nemaju odgovora o ekonomskoj situaciji na tom području", istakao je Crnadak, dodavši da Republika Srpska nikad bolje međunarodno nije stajala, a nikad gore ekonomski.

Prema njegovom mišljenju, veoma je važna poruka da posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prođe na jedan dostojanstven način.

"Treba imati što bolje odnose sa Srbijom. Ono što je Vučić doživio u Srebrenici je važno i ne smije se zanemariti. Doček, i politički, i medijiski, i ljudski treba da bude odgovoarajući i dostojanstven. Očekujem da će posjeta imati dobre efekte", kazao je Crnadak.