Komšić za Sarajevo-x.com
0

"Ignorišite Dodikovu provokaciju, on želi incident u Dobrovoljačkoj"

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Željko Komšić
Željko Komšić
Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH danas je potvrdio da će na predstojećim izborima ponovo biti kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za tu funkciju. U kratkom razgovoru za Sarajevo-x.com govori o kandidaturi i predstojećim izborima, ali i o sutrašnjem obilježavanju sukoba u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Kao najviše pozicionirani bivši pripadnik Armije BiH i najodlikovaniji funkcioner u BiH šta preporučujete Sarajlijama povodom sutrašnjeg planiranog obilježavanja godišnjice obračuna s JNA u Dobrovoljačkoj ulici?

Da ignorišu Dodikovu provokaciju. I na taj način, ponovo, pokažu kolika je razlika između gedžovanske primitivne politike i Sarajeva. Tako je bilo u ratu, tako treba biti i sada. Dodik zapravo želi incident i iz tog razloga je organizovao dolazak u Dobrovoljačku. Da je njemu stalo do nevinih žrtava, otišao bi na Kazane i tu bi mogao očekivati i solidarnost Sarajeva i Saralija. Sve ovo što se dešava, počev od hapšenja Jurišića, hapšenja Ganića, Dobrovoljačka, sljedeća je Tuzla i tzv. "tuzlanska kolona“, jesu smišljene, planirane, provokacije sa ciljem da se desi ozbiljniji incident. Našli su nevine ljude da na njima pokazuju svoje siledžijstvo i situacije koje su, sa vojničkig aspekta, nesporne. To je potvrdio i sud u Hagu, ali njih to ne interesuje. Zato je najbolja, najpametnija, najmudrija reakcija, ignorisanje.

Mislite li da Dodiku sutra u Dobrovoljačkoj trebaju mrtvi i ranjeni da bi dokazao nemogućnost postojanja i funkcionisanja BiH?

Dodik svu svoju politiku temelji na incidentima i provokacijama koji nas treba da umori, izazove bijesne reakcije i dovede u situaciju da kažemo kako je stvarno nemoguća Bosna i Hercegovina. Također, to želi da pokaže i strancima - kako je Bosna i Hercegovina nemoguća i neprirodna, a srpskom narodu da pokaže kako ga Sarajevo i ostatak BiH, a pogotovo Bošnjaci, mrze, te kao je on jedini spas za Srbe u BiH. To vam je situacija kao sa lošim i bezobraznim komšijom koji vam stalno pravi probleme, čak i besmislene. Normalan čovjek tada obično reaguje po principu "pusti budalu", kloni ga se. Ovdje je samo razlika u tome što ne možeš tek tako "pustiti budalu", jer će ti "budala zapaliti kuću".

Hoće li Vaše mjesto u Predsjedništvu BiH biti ugroženo ukoliko stranke s hrvatskim predznakom budu imale zajedničkog kandidata?

Ne vidim da je uopće bitno koliko će kandidata biti za tu poziciju. Dva, tri, deset, trideset, svejedno. Meni bi čak bilo drago da bude jedan protukandidat, da već jednom i tu "priču" završimo, a pobijediće onaj kome ljudi više vjeruju. Ja ću biti kandidat, a ko će pobijediti, ovisi o narodu i o tome šta narod misli, a ne šta mislim ja ili Čović, ili bilo ko drugi. Naravno, kada se kandidujem, onda i vjerujem da ću pobijediti.

Smetaju li Vam priče da niste predstavnik hrvatskog naroda već samo kandidat SDP-a?

SDP-ova, a samim tim i moja, ideja, politika, djelovanje, jeste predstavljati sve Bosance i Hercegovce, kako Hrvate, tako i Bošnjake, Srbe, Ostale, nacionalne manjine, itd. Ja predstavljam i Hrvate, ali i sve ostale nabrojane. Čak mislim da mi je to i ustavna i politička i moralna, ali i obična ljudska dužnost. I ne vidim ništa loše u tome. Bezbroj puta sam ponovio da se time ponosim i da mislim da je to, u ovakvoj državi, prednost, a ne mana. To što nam je Ustav nakaradan i što neki imaju problem to da shvate, to nije niti SDP-ov, niti moj problem. A oni koji mi prigovaraju, neka nađu jedan primjer kada sam to ja radio protiv bilo kojeg vitalnog hrvatskog interesa u BiH. SDP i mene interesuje država BiH i svi njeni narodi, a ne samo neki. Ali ovdje je u pitanju druga vrsta problema. Problem je očigledno što uopće postoji i SDP a, pomalo, i ja.

Koje je Vaše mišljenje o "Istanbulskoj deklaraciji"? Da li takvi dokumenti i sastanci predstavljaju promjenu kursa politike Srbije prema BiH s obzirom da još imamo otvorene slučajeve Ilije Jurišića, Ejupa Ganića i ostalih "osumnjičenih" za Dobrovoljačku?

Načelno, "Istanbulska deklaracija“ predstavlja pozitivnu činjenicu , kako za odnose BiH i Srbije, tako i za ukupno stanje u regiji. Kako i zašto je došlo do nje, to je malo duža priča. Ipak ostaje da se vidi da li će ta deklaracija ostati tek izaraz dobrih namjera ili će proizvesti i konkretna poboljšanja. Slučaj Jurišić i Ganić, odnosno njihov povratak u BiH bi mogao biti taj prvi konkretan korak i pokazatelj da Srbija ozbiljno misli poboljšati odnose sa BiH i promijeniti, suštinski, politiku prema nama.