BiH
36

"Igman" preko posredničke firme prodao municiju vrijednosti milion KM Pakistanu

Piše: E. Gorinjac
Proizvodne prostorije Igmana
Proizvodne prostorije Igmana
Firma Jump Logistics iz BiH prošle je sedmice isporučila Ministarstvu odbrane Pakistana snajpersko streljivo 12,7x99, takozvani Ball Sniper, čiji je proizvođač preduzeće namjenske industrije konjički "Igman". U "Igmanu" su nam više puta naglasili da oni nemaju direktan ugovor sa Pakistancima.

Ovu vrstu streljiva osim BiH proizvode još tri zemlje: Južna Koreja, Južna Afrika i Velika Britanija.

Pakistansko ministarstvo je raspisalo tender za nabavku ovog streljiva, a posao je dobila BiH, odnosno firme iz BiH. Ovo je za Klix.ba potvrdio Nedim Makarević, ambasador BiH u Pakistanu.

Makarević kaže da su se paralelno s tenderom ulagali i diplomatski napori da BiH dobije priliku za izvoz na ovo, za namjensku industriju, važno tržište.

"Godinama imamo problem da izvezemo vojnu opremu na pakistansko tržište. Međutim, BiH je protekle nedjelje otpremila pošiljku sofisticirane municije pakistanskom Ministarstvu odbrane. Kupcu roba stiže u Karachi. Važna je ovo vijest i zbog toga što, tehnoloski gledano, ovu visokosofisticiranu robu proizvode još samo tri zemlje. Tender je pokazao da BiH može biti konkurencija ovim velikim zemljama", kaže Makarević.

Ambasador kaže da je riječ o pošiljci vrijednoj blizu milion maraka te da se radi o prvoj u nizu.

"Ističem da je to prva realizovana prodaja iz BIH ka Pakistanu te da se najzad krenulo u ovaj projekt. Isporuka nije velika, međutim, očekuje se višestruka isporuka istog produkta te se automatski otvaraju mogućnosti za nove proizvode. Mislim da razloga za veliko zadovoljstvo ima i 'Igman' iz Konjica, kao proizvođač, kao i cijela namjenska industrija u BiH. Smatram ovo važnim korakom ka rehabilitaciji vojne industrije u BiH", kazao je Makarević.

Đahid Muratbegović, direktor "Igmana", objašnjava kako ta firma ima ugovor sa firmom Jump Logistics te da su njima isporučili streljivo.

"Mi smo znali ko je krajnji korisnik i da je to Pakistan, ali to nema veze s Igmanom, mi smo isporučili robu iz našeg proizvodnog programa Jump Logisticsu", objašnjava Muratbegović te ističe da Igman nema ugovor s Ministarstvom odbrane Pakistana.

Muratbegović objašnjava i šta uopće znači ova narudžba za "Igman" kada je riječ o zaradi i poslovanju.

"To je toliko minimalna narudžbi da mi time možemo pokriti jednomjesečni topli obrok naših 1.000 radnika", tvrdi Muratbegović.