Anticivilizacijski potez
50

IGK: Probosanski politički lideri moraju preispitati odnose s Mađarskom

A. Ku.
Posjeta Viktora Orbana Bosni i Hercegovini 4. aprila 2024. godine (Foto: I. Š./Klix.ba)
Posjeta Viktora Orbana Bosni i Hercegovini 4. aprila 2024. godine (Foto: I. Š./Klix.ba)
Iz Instituta za istraživanje genocida (IGK) Kanada kažu da Mađarska odbacuje potvrđivanje istine o genocidu te se na taj način igra s osjećanjima preživjelih žrtava.

"Odluka Mađarske da glasa protiv rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija duboko zabrinjava civilizovani svijet i posebno prijatelje istine, pravde i kulture sjećanja na najveći zločin poslije drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici. Sraman i anticivilizacijski potez Mađarske koji ništa ne znači za proces usvajanja rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, jer će ista biti usvojena", navode.

Dodaju da takvo glasanje zapravo pokazuje da Mađarska negiranjem međunarodne pravde, međunarodnih sudova i njihovih pravosnažnih presuda sebe sama svrstava na historijski stub anticivilizacijskog srama.

"Mađarska se poigrava sa osjećanjima preživjelih žrtava genocida odbacujući poštovanje prema vladavini prava. Obnova poštovanja prema vladavini prava imperativ je za ostvarenje pravde i trajnog mira u postgenocidnom društvu. Na taj način suprotstavlja se njegovanju kulture sjećanja i podržavanju pomirenja i trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji", ističu iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

IGK će tražiti od nadležnih organa da se trenutnom političkom establišmentu Mađarske zabrani ulazak u Memorijalni centar u Srebrenici.

"Istovremeno pozivamo probosanske političke lidere u Bosni i Hercegovini da preispitaju državne odnose sa Mađarskom", zaključuju.