BiH
91

IGK: Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva

Klix.ba
Srpski agresorsko-genocidni plan da likvidira prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Aliju Izetbegovića, osvoji Sarajevo i izvrši, davno projektovanu podjelu Bosne i Hercegovine, definitivno je srušen na današnji dan prije 22 godine – 2. maja 1992. godine, saopćeno je danas iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade (IGK) na čelu sa prof. Emiru Ramićem.
Opsada Sarajeva trajala je 44 mjeseca
Opsada Sarajeva trajala je 44 mjeseca
Institut za istraživanje genocida iz Kanade smatra da 2. maj 1992. jedan od najvažnijih datuma u odbrani BiH, jer, da je tada pala zgrada Predsjedništva BiH, historija BiH bi bila drugačija.

Sarajevo i BiH su, poručeno je, tada odbranjeni zahvaljujući sarajevskim herojima i herojskom bosanskohercegovačkom narodu koji se odupro agresiji i genocidu, najvećim zločinima poslije Holokausta u Europi.

"Ali ta ideja podjele BiH koja je uzrok srpskohrvatskog udruženog zločinačkog, agresivno, genocidnog poduhvata i pohoda na BiH i njene narode i danas je prisutna kroz negiranje genocida dokazanog na internacionalnim i nacionalnim sudovima, pokušaj revizije historije kroz pravni terorizam Srbije i Hrvatske, te kroz degradiranje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika", saopćeno je iz IGK.

Institut za istraživanje genocida Kanada obnavlja sjećanja i iskazuje osjećanja "dubokog poštovanja prema žrtvama opsade Sarajeva, posebno sarajevskoj djeci".

"Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora agresiji i genocidu sa jasnom porukom zločincima - Bošnjaci se ne daju pomesti, BiH ne može nestati. Staviti i držati grad u opsadi, onemogućiti mu normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja potpuno očigledan i jasan dokaz srpske agresorsko - genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata", saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade