BiH
89

IGK: Nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen

FENA
Genocid u Prijedoru je jedan je u nizu genocida u vrijeme agresije na Republiku BiH te dokaz da se fraza "nikad više“ pojavljuje kao izraz moralnog licemjerja, politikantske nedosljednosti i neodgovornosti svjetskih moćnika - ocjena je Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) povodom 20. jula - Dana sjećanja na genocid u Prijedoru.

Kako smatra IGK, zahvaljujući toj nedosljednosti i neodgovornosti "bauk fašizma je ponovo i neometano vaskrsnuo u Prijedoru".

-Danas se kontinuitet te vaskrsle fašističke ideje ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida, negiranju nacionalnog identiteta Bošnjaka, posebno njihovog bosanskog jezika i kontinuiranim napadima na suverenitet, sigurnost, stabilnost i prosperitet države BiH - navodi IGK u saopćenju za javnost.

Podvlači da postoji konsenzus među stručnjacima za izučavanje genocida da je sistematsko ubijanje Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru čin genocida.

Istovremeno, kako se dodaje, kampanja Svjetski dan bijelih traka potvrđuje svjetski politički konsenzus da su zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjeni u Prijedoru zapravo genocid.

-Frustrirane općinske vlasti Prijedora nikada nisu javno priznale djela tadašnjih fašističkih vlasti i pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata te pružile ruku pomirenja i pokajanja. Gradonačelnik Marko Pavić i njegove pristalice se još suočavaju s nedostatkom ljudske dosljednosti i moralnog dostojanstva o priznavanju istine o genocidu, pokajanju za genocid, materijalnoj nadoknadi za žrtve genocida i hapšenju idejnih tvoraca i realizatora genocida - ističe IGK.

Navodi kako Pavić zabranjuje obilježavanja godišnjica početka zločina agresije i genocida zbog korištenja riječi "genocid", te nalaže prijedorskoj policiji da podnese krivične prijave protiv organizatora. To je nastavak genocida u Prijedoru drugim sredstvima.

IGK izražava nadu da će presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u Haškom tribunalu potvrditi i pravni konsenzus o genocidu u Prijedoru od svjetskog pravnog autoriteta.

-Nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen jer je strah od zaborava genocida u Prijedoru veći od užasa zločina u Prijedoru - poručuju iz IGK.