Pisali svom premijeru
113

IGK Kanada traži da visoki predstavnik zabrani obilježavanja neustavnog 9. januara

A. Ku.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić poslao je pismo premijeru Kanade Justinu Trudeau i ministrici vanjskih poslova Mélanie Joly u kojem traži da Kanada zatraži od visokog predstavnika da zabrani obilježavanje neustavnog 9. januara.

Kako je navedeno, pismo je bazirano na pismenom odgovoru vlade iz Kande iz 2020. godine povodom neustavnog obilježavanja dana bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Na početku pisma je citiran dio iz pismenog odgovora Vlade Kanade iz 2020. godine.

"Molim vas budite sigurni da je Kanada čvrsto posvećena Općem okvirnom sporazuma za mir i za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu sa međunarodnim pravom. Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu u svom razvoju kao stabilnu, održivu, demokratsku multietničku državu, ohrabruje je da mirno sarađuje sa svojim susjedima i snažno podržava njen putu ka evroatlanskim integracijama. Svjesni smo diskriminirajuće odluke entiteta RS-a u vezi 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda BH koji je presudio proslavu 9. januara kao dana entiteta neustavnom", navedeno je, između ostalog, u citiranom dijelu.

U međuvremenu Vlada Kanade je nekoliko puta oštro reagovala na antidržavne aktivnosti predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta.

"Imajući u vidu navedeni pismeni odgovor Vlade Kanade iz 2020. godine i poslije toga više oštrih osuda antidržavnog djelovanja Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta tražimo od Kanade kao odgovorne članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH da hitno predloži vanredno sazivanje Upravnog odbora koji bi naložio visokom predstavniku međuarodne zajednice u BiH da u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima preduzme hitne mjere i odluke u zaštiti provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno obezbjeđenju normalnog funkcionisanja državnih institucija u cilju zaštite teritorjalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i političko, pravnog subjektiviteta BiH", navodi Ramić.

Podsjeća da je visoki predstavnik kao najodgovornija i najmoćnija personizacija međunarodne zajednice još prije godinu dana najavio da više nećemo gledati "devetojanuarsko kidisanje na Bosnu i Hercegovinu", ali i na istinu, pravdu, ljudsko dostojanstvo i dostojanstvo UN i njegovih međunarodnih sudova.

"Istovremo tražimo do Kanade da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implemetaciju mira u BiH još jednom zatraži konkretno djelovanje pravosudnih organa u BiH u smislu procesuiranja svih onih koji direktno rade protiv države. Kanada mora reagovati na Dodikove udarce na državni poredak, na Ustavni sud, na institucije BiH, na mir i stabilnost. Kanada mora reagovati na Dodikovo donošenje akata i zakona kako bi bili spremni za dan koji je najavio kao historijski povoljan trenutak za proglašenje nezavisnosti RS-a", ističe Ramić.

Pismo se zavrašava konstatacijom da sve aktiviste i borce za istinu i pravdu u Kanadi i u svijetu 9. januar podsjeća na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Republike BiH.

"Na kraju još jednom obavještavamo političke lidere Kanade i kanadsku, ali i svjetsku javnost da nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9. januara po kojoj je dio BiH trebao biti priključen Srbiji", zaključio je Ramić.