|

IGK: Deveti januar proglasiti neustavnim, podsjeća na užase agresije

IGK: Deveti januar proglasiti neustavnim, podsjeća na užase agresije
30
F
FENA
8.1.2015. u 19:02
192
komentara
30

dijeljenja
IGK
IGK: Deveti januar proglasiti neustavnim, podsjeća na užase agresije
Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je međunarodnoj i bh. javnosti, Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u BiH i novoizabranom BiH i bošnjačkom političkom establišmentu otvoreno pismo u kojem ih poziva da priznaju, poštuju i primijene snagu presude Internacionalnog suda pravde iz 2007. godine protiv entiteta Republike Srpske, za genocid.
U pismu se navodi da 9. januar podsjeća na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Republike Bosne i Hercegovine.

"Temelji tzv. entiteta Republika srpska na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i najmonstruoznijim zločinima koje današnji civilizirani čovjek jedva može pojmiti", kaže se u pismu.

Dodaje se da danas RS sa svojim političkim predstavnicima, "nastavlja ideju stvaranja velike Srbije na račun Bosne i Hercegovine, baštineći ideju zločinaca kojima se sudi, ili je već presuđeno, za agresiju, ratne zločine i genocid".

U pismu se također ocjenjuje da je kontinuirano negiranje zločina agresije i genocida, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika i nasilna zabrana sjećanja za žrtve i svjedoke agresije i genocida od političkog establišmenta RS, nastavak agresije i genocida u novim okolnostima i drugim sredstvima, ali sa potpuno istim ciljem.

"Još jednom ističemo pravo na ius cogens načelo (Član 53 Bečke konvencije o pravu ugovora UN iz 1969. godine - poglavlje Ništavnost ugovora) na osnovu kojeg se u pravnoj praksi svijeta izvodi sveto pravo na nepriznavanje rezultata genocida, zločina za koji ne postoji zastarijevanje", kaže se u saopćenju.

Internacionalni ekspertni tima IGK-a smatra da treba odmah da se pošalje apelacija Ustavnom sudu BiH s preporukom da uvaži preporuke Venecijanske komisija i deveti januar proglasi neustavnim, štetnim za građane i narode u BiH, ponižavajućim za stotine hiljada žrtava i svjedoka agresije i genocida, nepravednim za sve prijatelje istine i pravde u svijetu, saopćeno je iz IGK-a.
Prijavi grešku


Komentari (192)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...