BiH
879

IGK: Dayton je zaustavio oslobodilački pohod Armije RBiH

Klix.ba
Borci Armije RBiH
Borci Armije RBiH
Na današnji dan prije 22 godina službeno je formirana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tim povodom Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGK) oglasio se saopćenjem u kojem podsjeća da je Armija Republike Bosne i Hercegovine, sastavljena od Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i mnogih dobrovoljnih formacija branitelja Bosne i Hercegovine, nastala kao "odgovor na srpskocrnogorsku i hrvatsku agresiju".

Odigrala je, uz snage Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, ključnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine.

U Oslobodilačko-odbrambenom ratu, dodaje se, patriote su bili vođeni ljubavlju prema domovini, iz čega je proizašla sva njihova hrabrost, požrtvovanje i vjera da će jednog dana doći dan oslobođenja.

"Patrioti su se borili za očuvanje i zaštitu države Bosne i Hercegovine i cjelokupnost njene teritorije kao suverene, nezavisne, slobodne države svih njenih građana. Akcija odbranbene borbe države je zbog uspješnosti u borbama protiv agresora prerasla u oslobodilačku borbu koja je zaustavljena potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Armija RBiH je sačuvala državu. Ciljevi istočnih i zapadnih agresora nisu ostvareni. Međutim, Daytonski mirovni sporazum jeste zaustavio rat, ali je zaustavio i oslobodilački pohod Armije RBiH, što je rezultiralo legalizacijom rezultata agresije i genocida i daytonskom ograničenom teritorijalnom suverenošću države Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz IGK na čelu sa profesorom Emirom Ramićem.

Svaki život dat za slobodu Bosne i Hercegovine ugrađen je u odbranu prava na život dostojan čovjeka, za istinu, pravdu za žrtve tih zločina, za ideju Bosne i bosanski duh, za potpuno jedinstvenu, suverenu, samostalnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, navedeno je.

"Ono što je napravila Armija RBiH opire se svim pokušajima da se u historiji nađe sličan primjer, opire se svim ratnim teorijama i praksama. Ona je prkosno odbranila državu. Zbog nje je Bosna i Hercegovina opstala, zbog nje se ideja Bosne i bosanski duh i danas šire, zbog nje još uvijek dobro pobjeđuje zlo koje stalno prijeti. Zbog svega navedenog trenutak formiranja Armije RBiH trebao bi se u Bosni i Hercegovini i dijaspori slaviti kao jedan od najznačajnijih trenutaka u hiljadugodišnjoj bosanskohercegovačkoj historiji", istaknuto je iz IGK.