|

Iduću školsku godinu učenici OŠ Dobroševići počinju u novim prostorijama

Iduću školsku godinu učenici OŠ Dobroševići počinju u novim prostorijama
17
Klix.ba
24.3.2016. u 17:15
2
komentara
17

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Dan Mjesne zajednice Dobroševići i reintegracije ovog dijela općine Novi Grad Sarajevo obilježen je obilaskom mezaristana u Bojniku i Ahatovićima, te polaganjem cvijeće na spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Armije RBiH kod Osnovne škole Dobroševići i u Ranovači.
Tim povodom delegacija Općine Novi Grad, predvođena načelnikom Semirom Efendićem, predstavnici Savjeta Mjesne zajednice, Osnovne škole Dobroševići, političkih stranaka, porodice i prijatelji poginulih, te brojni građani i učenici škole, okupili su se na tom mjestu kako bi odali počast najhrabrijim sinovima, koji su u odbranu naše domovine dali svoje živote.

Nakon toga upriličen je zajednički obilazak gradilišta Osnovne škole Dobroševići, gdje su u toku radovi na izgradnji novog dijela školskog objekta, koji bi trebao biti završen do septembra ove godine, tako da će djeca već od naredne školske godine koristiti novi školski prostor.

Kako je ovom prilikom kazao načelnik Efendić, 2014. godine potpisan je ugovor o sufinansiranju ovog školskog objekta, ukupne vrijednosti 2.015.000 KM od čega je u prošloj godini utrošeno 1.073.000 KM. Od toga je Općina zajedno sa donatorom, kuvajtskom firmom ARDH Aljazera izdvojila 600.000 KM, dok je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade izdvojilo 400.000 KM u prošloj godini. Za ovu godinu obezbijeđena su sredstva za dovršetak radova, od oko 900.000 KM, od čega će Općina obezbijediti 600.000 KM, a u budžetu Kantona Sarajevo planirano je 300.000 KM.

"Iduću školsku godinu učenici ove škole započet će u novim školskim prostorijama. Ovo je jedna od škola koja radi u najtežim uslovima u Kantonu Sarajevo, zbog nedostatka prostora. Nastava se odvija u tri smjene i u veoma neuslovnim prostorijama. Nakon izgradnje novog objekta uz postojeću školu, taj problem će biti riješen, a obzirom da škola nije imala ni fiskulturnu salu, planiramo od naredne godine započeti i izgradnju fiskulturne sale“, kazao je načelnik Efendić, ističući da je završen projekat i izdata građevinska dozvola za izgradnju fiskulturne dvorane, te da će se naredne godine planirati sredstva za njenu izgradnju.

Edina Bašić v.d. direktorica škole Dobroševići izrazila je zadovoljstvo izgradnjom novog prostora škole.

"Ovo je jedan veliki dan i veliki projekat, kako za mene, tako i za 564 učenika i sve uposlenike naše škole, za cijelu Općinu, Mjesnu zajednicu, ali i Kanton. Izgradnjom školskog prostora riješit će se naš dugogodišnji problem nedostatka prostora za odvijanje nastavnog procesa. Dobit ćemo veli broj učionica i kabineta u kojima ćemo moći da održavamo nastavu onako kako to i zaslužujemo", izjavila je direktorica Bašić.

Nakon izgradnje školskog objekta i drugih kapitalnih projekata, koji su realizirani u proteklom trogodišnjem periodu naselja u obuhvatu MZ Dobroševići dobila su sasvim novi i ljepši izgled, a stanovnici znatno bolje uslove za življenje.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...