Besim Mehmedić
0

Iduće sedmice razgovor o ustanovi za smještaj delikvenata

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić najavio je u izjavi Agenciji Fena za početak iduće sedmice razgovore s predstavnicima Federalnog ministarstva pravde o aktiviranju ustanove za smještanje počinilaca krivičnih djela, među kojima su i višestruki počinioci, koji su sada na slobodi zbog nedostatka takve ustanove.

Bit će predloženo više lokacija za te namjene, a premijer smatra da je jednu od njih moguće aktivirati dosta brzo. Nije želio dati više detalja, osim da je riječ o lokaciji na području Kantona Sarajevo.

Iduće sedmice on će tražiti i sastanak s predstavnicima pravosuđa (sudstvo i tužilaštvo) radi razgovora o konkretnim rezultatima iz njihove prakse u primjeni sadašnjeg kantonalnog zakona u kojem je maksimalna zaprijećena kazna za nezakonito nošenje oružja dvije godine, a najmanja šest mjeseci.

Prije nego što od sudstva i tužilaštva čuje zakonske efekte u praksi, premijer ne želi govoriti o inicijativi za eventualnu izmjenu ovog zakona, odnosno za pooštravanje sankcija.

Iz Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, pak, Agenciji Fena je jutros rečeno da je policija voljna da aktuelni zakon bude pooštren.

Premijer, koji je danas imao redovni sastanak s policijskim dužnosnicima u Sarajevu, dobio je uvjeravanja da će nakon nedavnog ubistva mladića Amara Mistrića sigurnosne mjere u Kantonu biti intenzivirane, naročito imajući u vidu da je Sarajevo ovih dana puno posjetilaca.

Za iduću sedmicu Mehmedić najavljuje i razgovor u Kantonalnoj vladi o inicijativi za ustrojavanje takozvane kvartovske policije kao prakse koja je građanima bila poznata i bliska nekad a značila je djelovanje policije po kvartovima, odnosno neposredniju komunikaciju s građanima.

Problem kriminaliteta, odnosno delikvencije mladih osoba i maloljetnika, aktuelan je već duže vrijeme, koliko i problem njihovog pritvaranja.

Najsvježiji primjer je od prije dva dana, kada je stradao Amar Mistrić (23) u Sarajevu, mladić koji je radio u jednom kafeu i u kasnim noćnim satima odbio uslužiti pićem grupu mladića koji su mu zbog toga oduzeli život pucnjem iz pištolja.

U gradu je veoma svježe i sjećanje na ubistvo maloljetnog Denisa Mrnjavca kojeg su nožem usmrtili vršnjaci, a napali ga u prepunom tramvaju naočigled inertnih putnika.