Zamjenici preuzimaju dužnost
0

Iduće sedmice prijedlog za novog premijera FBiH

FENA
Mirsad Kebo
Mirsad Kebo
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo kazao je danas poslanicima tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu da nakon aktuelne ostavke federalnog premijera Nedžada Brankovića, dužnost premijera, prema Ustavu, preuzimaju njegovi zamjenici do imenovanja novog premijera Vlade.

Brankovićevu ostavku treba da potvrde predsjednica i dvoje potpredsjednika Federacije Borjana Krišto te Spomenka Mićić i Mirsad Kebo, a to još, nakon 24 sata od ostavke, nije učinjeno jer je predsjednica Krišto službeno odsutna iz Sarajeva, rekao je ovaj zvaničnik Federacije poslanicima.

To izjašnjenje troje čelnih ljudi izvršne vlasti Federacije očekuje se u ponedjeljak, kao što se iduće sedmice očekuje prijedlog za novog premijerskog kandidata, dodao je Kebo.

Novi premijer mora biti ličnost koja će sintetizovati sve interese, ne samo parlamentarne većine, kazao je Kebo, bez više detalja o mogućem kandidatu.

Do tada, ministri u Vladi, i pored premijerove ostavke, treba da obavljaju svoje dužnosti kao da se ništa nije desilo, izjavio je ovaj zvaničnik.

Također je predložio da današnja najavljena rasprava poslanika o Vladinim mjerama za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize ipak bude odgođena, iako je na redu prema ranije utvrđenom planu rada za ovu sjednicu.

Kao razlog za odgađanje naveo je da trenutno, u aktuelnim dešavanjima vezanim za događanja u izvršnoj vlasti, nema uvjeta za razmatranje tako bitnog pitanja u Parlamentu od kojeg građani Federacije mnogo očekuju.

Rasprava poslanika koja s odnosi na ovaj Kebin prijedlog i konkretnu tačku dnevnog reda je u toku.