BiH
0

Iduće sedmice pred Sudom BiH više od 30 optuženih

FENA
Mjesec dana nakon potvrđivanja optužnice, naredne sedmice, u petak 13. februara, o krivnji bi se trebala izjasniti osmorica optuženih za zločin na Korićanskim stijenama.

O krivnji bi se trebali izjasniti Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan Đurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić, optuženi za zločin protiv čovječnosti.

Osmoricu bivših pripadnika Stanice javne sigurnosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije Tužilaštvo BiH tereti za saučestvovanje u strijeljanju 200 civila koje je počinjeno 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Dvije statusne konferencije zakazane su 9. februara, i to za predstavljanje plana izvođenja dokaza odbrane Radeta Veselinovića, optuženog za zločine u Hadžićima, te u slučaju Milorada Trbića, optuženog za genocid u Srebrenici, na kojoj će Sud odlučiti o prijedlozima Tužilaštva za izvođenje dodatnih dokaza.

Nakon skoro dva mjeseca pauze, 10. februara nastavit će se suđenje Novaku Đukiću, bivšem komandantu Taktičke grupe Ozren pri VRS-u, optuženom za granatiranje Tuzle u maju 1995. godine. Odbrana na ovom ročištu planira saslušati dva vještaka balističara.

Za isti dan zakazano je iznošenje završne riječi odbrane Miodraga Nikačevića, koji je optužen za zločine počinjene 1992. godine u Foči, gdje je radio kao policajac.

Tri dana naredne sedmice, 10., 11. i 12. februar, planirana su za izvođenje dokaza Tužilaštva na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću. Nekadašnji pripadnici Specijalne policije optuženi su za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović, koje Tužilaštvo smatra odgovornim za niz zločina počinjenih 1991. i 1992. godine na području Ključa, pred Sudom će se pojaviti 9. i 11. februara.

Na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću za zločine u istočnoj Hercegovini, Tužilaštvo BiH će 11. i 12. februara saslušati tri dodatna svjedoka.

Novi svjedoci Tužilaštva će 10. i 11. februara biti saslušani i na suđenju Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljači, optuženima za učestvovanje u zatvaranjima, ubistvima i nizu zločina počinjenih u Bosanskoj Krupi 1992. godine.

U utorak, 10. februara, nastavljaju se suđenja Feridu Hodžiću, optuženom za zločine u Vlasenici, te Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koje Tužilaštvo tereti za zlostavljanja i ubistva Bošnjaka koji su tokom 1992. i 1993. godine bili zatvoreni na različitim mjestima u Kalinoviku.

Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, kojima se na teret stavljaju zločini nad bugojanskim Hrvatima, suđenje će se nastaviti 11. februara, a narednog dana će odbrana Ante Kovaća, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za zločine u Vitezu, saslušati nove svjedoke.

Toga dana, 12. februara, na Sudu će se pojaviti svjedoci Odbrane Predraga Kujundžića, bivšeg komandanta jedinice “Predini vukovi”, kojeg Tužilaštvo smatra odgovornim za niz zločina počinjenih u Doboju, dok će Suljo Karajić, bivši pripadnik Armije BiH optužen za zločine u Bosanskoj krajini, nastaviti svjedočiti u svoju korist, saopćio je BIRN.