BiH
0

Iduće godine u općini Novi grad sportska dvorana i olimpijski bazen

NINA/Sarajevo-X
Skupština Sarajevskog kantona odobrila je prenos vlasništva sportske dvorane na Mojmilu sa Zavoda za izgradnju grada Sarajeva na Općinu Novi grad, čime su stvoreni uslovi da se počne s njenom obnovom, izjavio je Damir Hadžić, načelnik općine Novi grad.

Prema njegovim riječima, radovi bi mogli početi već u julu ove godine, a dvorana bi mogla biti u funkciji tačno godinu dana kasnije.

"Kada smo krenuli s tim planovima svi su govorili da je to čisti idealizam, jer sedam godina nije bilo riješeno imovinsko pitanje dvorane koja je u međuvremenu postala okupljalište narkomana. Da je ta dvorana ranije napravljena, bile bi u znatnoj mjeri anulirane sociopatološke pojave kojima se danas bavimo. Nažalost, prema neslužbenoj statistici, narkomanija je u znatnoj mjeri uznapredovala na području općine Novi grad", rekao je Hadžić.

Za rekonstrukciju dvorane ova sarajevska općina je iz proračuna izdvojila 1,450.000 maraka, što bi trebalo biti sasvim dovoljno da objekat u potpunosti bude stavljen u funkciju. Raspisan je javni poziv za izradu tehničkog rješenja i projektne dokumentacije. Dvorana će biti rađena po evropskim standardima, a u odnosu na prethodnu imat će novu kvalitetu u vidu tribina koje će moći primiti 1.200 ljudi.

"Visina dvorane bit će dvanaest metara, što je dovoljno da se u njoj odigravaju sve međunarodne utakmice u košarci, odbojci i rukometu. Izgradnjom dvorane stvaramo sve preduslove da klubovi koji su se afirmirali postanu riznicom sportista te da Novi grad bude sportski centar. Nadam se da će sljedeće godine biti završen i olimpijski bazen te da ćemo onda imati potpuno ukomponirano općinsko područje koje će biti zadovoljeno sadržajima koje do sada nismo imali”, dodao je Hadžić.