I dalje bez dogovora
0

Iduća sedmica ključna za prudsku trojku

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Čelnici tri stranke iz tzv. prudskog procesa Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović u Dubrovniku su, u okviru Croatia Summita, održali sastanak s predstavnicima američke i evropske administracije.

Na sastanku su bili zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, američki ambasador u BiH Charles English, šef švedske diplomatije Carl Bildt te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Trojica stranačkih čelnika i dalje se razilaze u mišljenjima kako i u kojem sastavu nastaviti pregovore, a predsjednik SDA Sulejman Tihić insistira na proširenju pregovora na druge stranke.

"Najmanje još po jedan iz RS-a i po jedan iz Federacije. Optimalno rješenje je osmorica. To otežava pregovore, ali olakšava provedbu. Lakše je kad više političkih lidera sudjeluje", kazao je Tihić.

Druga dvojica stranačkih lidera izrazili su rezervisanost prema Tihićevom prijedlogu.

"Razumijemo dobro da Tihić ima problema unutar bošnjačke političke scene i da je to pitanje koje nismo uspjeli riješiti, na koji način ćemo ići dalje. Tokom iduće sedmice bit će jedan sastanak koji bi mogao dati odgovore ko treba biti uključen", kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović moguće proširenje razgovora ne smatra dobrim potezom ističući nadu kako će tokom iduće sedmice postići rješenje.

"To vrijeme je šansa da se nas trojica dogovorimo i krenemo dalje. Ne vidim drugu mogućnost rješenja. Značajno širenje ljudi nije problematično ni kod jednog od nas, ali je u startu procjena da od tih pregovora neće biti ništa", smatra Čović.

Američki ambasador u BiH Charles English smatra kako se o svemu trebaju dogovoriti domaći političari. Istakao je kako će američka i evropska administracija raditi s onima koji budu spremni na dijalog i kompromis te provođenje rješenja. English je najavio i jače uključenje svoje zemlje u rješenje bosanskohercegovačkih problema čemu je dubrovački skup dobar primjer.

Na sastanku se razgovaralo i o potrebi ubrzanja euroatlantskih integracija te ukidanja viznog režima za građane BiH. Napredak ovisi o domaćim političkim snagama, ponovno su poručili predstavnici američke i evropske administracije, najavljujući snažniju uključenost u ključne procese u zemlji.