Jedan od prijedloga
1

IDPI o Izbornom zakonu: Raščišćavanje pojmovne i konceptualne magle

S. M.
Institut za društveno politička istraživanja iz Mostara reagirao je na tekstove objavljene na našem portalu u vezi prijeldoga izmjena Izbornog zakona.
IDPI je nezadovoljan analizom prijedloga za izmjene Izbornog zakona našeg portala. Tvrde da analiza primarno nema za motiv prijedlog izmjena Izbornog zakona (IZ), već njegovu diskreditaciju. To portal Klix.ba naravno odbacuje te se iz samog teksta analize može jasno uočiti da je Klix.ba analizirao potencijalne političke posljedice uz svo uvažavanje samog prijedloga kao takvog.

IDPI s druge strane smatra da je na sceni plasiranje "unitarističko-šovinističkog narativa.

"Zagovornici spomenutog narativa nikad nisu prihvatili činjenicu da su Hrvati konstitutivan narod u BiH i da kao takvi trebaju biti jednakopravni s Bošnjacima i Srbima u Domu naroda, Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara, Vladi FBiH, Ustavnom sudu BiH, itd. Hrvatska konstitutivnost i jednakopravnost moguće su jedino ako u spomenutim tijelima i institucijama dužnosti obnašaju legitimni hrvatski politički predstavnici, odnosno politički predstavnici koji nose hrvatski izborni legitimitet. Legitimni politički predstavnici su conditio sine qua non konstitutivnosti i jednakopravnosti, ne samo Hrvata, nego i Bošnjaka i Srba. Ako nema legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda onda svi ostali institucionalni aranžmani i mehanizmi zapisani u Daytonskom mirovnom sporazumu (DMS) i Ustavu BiH nemaju nikakvog smisla. Relativiziranjem, zaobilaženjem i negiranjem legitimnog predstavljanja Hrvata, Bošnjaka i Srba relativizira se, zaobilazi i negira DMS i Ustav BiH, odnosno urušava kompletna arhitektura DMS-a i Ustava BiH", navode iz IDPI-ja u reakciji.

Naglašavaju da je to potvrdio i Ustavni sud BiH svojom "odlukom o konstitutivnosti" iz 2000. godine u kojoj je konstitutivnost (odnosno jednakopravnost, odnosno legitimno predstavljanje) definirao kao temeljno ili krovno načelo Ustava BiH. Dakle, u okvirima DMS-a i Ustavu BiH sve se može mijenjati i o svemu se može pregovarati osim o legitimnom predstavljanju. Legitimno predstavljanje Bošnjaka, Hrvata i Srba je bit, duh DMS-a i postojećeg Ustava BiH. Svaki oblik onemogućavanja legitimnog predstavljanja Bošnjaka, Hrvata i Srba u institucijama i tijelima vlasti koje je Ustav BiH namijenio predstavljanju konstitutivnih naroda, izravno je kršenje DMS-a, rušenje postojećeg ustavno-pravnog poretka, negiranje pravne države i nepoštivanje vladavine prava.

Ostatak reakcije možete pročitat ovdje.