GSS upozorava
61

Idete na Trebević? Obujte se kako treba jer su povrede i prijelomi svakodnevni

M. N.
Pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo danas su proveli akciju spašavanja i pomoći povrijeđenoj osobi na Trebeviću. Dan ranije, imali su akciju na Bukoviku gdje su pomogli osoba s teškim prijelomima koji zahtijevaju operativne zahvate.
Zbog toga, GSS Sarajevo uputio je apel građanima koji borave na planinama i izletištima oko Sarajeva da vode računa o adekvatnoj opremi i obući jer su tokom proteklog vikenda imali veliki broj akcija pomoći građanima koji su zadobili teške prijelome.

Pripadnici GSS-a imali su akcije i na Trebeviću uz redovne dežure koje obavljanu u Ski centru Bjelašnica-Igman gdje osiguravaju skijalište i svakodnevno zbrine i transportuje određeni broj povreda koji nije zanemariv.

"U zadnjih par vikenda pored nabrojanog imamo jako puno intervencija na izletištima u okolini Sarajeva gdje se susrećemo sa jako teškim povredama i prelomima ekstremiteta naših sugrađana. Sve povrede su nastale zbog neadekvatne opreme, prvenstveno obuće koja nije namijenjena za hodanje po ledu, ledenim plohama i tvrdom snijegu", kazali su iz GSS-a Sarajevo.

Na web stranici GSS Sarajevo redovno objavljuje savjete za izletnike i planinare kako bi spremni otišli na planinu i izbjegli nesreće. Najvažnija je priprema i opreznost.

"Računajte na moguću promjenu vremena. Ponesite sa sobom rezervnu toplu odjeću, kapu i zaštitu od kiše i vjetra. Uvijek nosite baterijsku svjetiljku, šibice ili upaljač i svijeću te mali set prve pomoći, a na slabije poznatim putevima nosite kartu i kompas. Na nogama nosite čvrste, udobne cipele s gumenim rebrastim potplatom", navodi se u savjetima GSS-a Sarajevo.