{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Identifikovano više od 110 ubijenih na Korićanskim stijenama

F
2.2.2012. u 17:37
0
0
Identifikovano više od 110 ubijenih na Korićanskim stijenama
0
Identifikovano više od 110 ubijenih na Korićanskim stijenama
Vještakinja Tužilaštva BiH, Eva Klonowska, sačinila je nalaz i mišljenje u kojem je navedeno da je do sada identifikovano više od 110 muškaraca ubijenih na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.
Klonowska, koja je bila u timu koji je vršio ekshumacije na Korićanskim stijenama, tokom 2010. i 2011. godine uzimala je dodatne uzorke kostiju ubijenih radi DNK nalaza i utvrđivanja identiteta osoba jer raniji uzorci nisu dali rezultate. Vještakinja je pojasnila da je tokom prve ekshumacije 2003. godine pronađeno vrlo malo posmrtnih ostataka ubijenih.

"Pronašli smo kosti zuba, pršljenja, stopala...Većina kostiju bila je uništena od vatre, kamenja, sunca, kiše...", rekla je Klonowska.

Klonowska je iznijela nalaz i mišljenje na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, optuženima za učešće u pratnji konvoja s više od 1.200 civila koji je iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali.

Prema navodima optužnice, Topola je bio stražar u logoru Trnopolje, a ostali optuženi bili su pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor. Vještakinja je pojasnila da se deset osoba kojima pripada 35 posmrtnih ostataka nije moglo identificirati jer je vrlo moguće da je njihova porodica preminula, a uzorak krvi od daljih srodnika nije dovoljan da se utvrdi identitet osobe.

Klonowska je na ovom suđenju u februaru prošle godine iznijela nalaz i mišljenje kada je rekla da je DNK analizom utvrđen identitet za 39 ubijenih, prenosi BIRN - Justice Report. Nastavak suđenja zakazan je 16. februar kada će nalazi i mišljenje iznijeti novi vještak Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: