{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Identificirano 135 žrtava koje će biti ukopane u Potočarima i 188 u Pijedoru

F
8.6.2014. u 11:38
2
26
Identificirano 135 žrtava koje će biti ukopane u Potočarima i 188 u Pijedoru
2
Identificirano 135 žrtava koje će biti ukopane u Potočarima i 188 u Pijedoru
U Podrinje identifikacionom projektu (PIP) Tuzla obavljaju se intenzivne identifikacije žrtava srebreničkog genocida počinjenog u julu 1995. godine. Do sada je identificirano 135 žrtava koje su spremne za dženazu u Potočarima, kazala je Agenciji FENA glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.
"Očekujemo i u narednom periodu identifikaciju određenog broja posmrtnih ostataka tako da bi do dženaze trebalo biti identificirano oko 150 žrtava. Identificirani posmrtni ostaci su uglavnom nekompletni. Riječ je o dijelovima tijela žrtava koje su obitelji identificirale", navodi Čengić.

Kada je riječ o srebreničkim žrtvama ubijenim u julu 1995. godine, Čengić kaže da su njihovi posmrtni ostaci pronađeni uglavnom u sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama.

"Posljedice izmještanja grobnica su nekompletna tijela, tako da će mnoge obitelji koje su identificirale svoje najmilije u Potočarima ukopati samo dijelove njihovih tijela", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu takođe su intenzivirane identifikacije žrtava iz proteklog rata.

"Do sada je identificirano 188 žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi u Prijedoru. Riječ je o žrtvama koje su uglavnom ekshumirane iz masovne grobnice Tomašica na području Prijedora. Posmrtni ostaci koji su identificirani u Šejkovači su uglavnom kompletni", kazala je Čengić.

Dodala je da se identifikacije u Sanskom Mostu nastavljaju intenzivnim tempom i u narednom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: