Sarajevo
101

Ideja o obnovi vrtića na Širokači postoji godinama: Hoće li se konačno rekonstruisati objekat stradao tokom agresije?

L. S.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Vrtić "Agan Bostandžić", koji se nalazi u naselju Širokača u sarajevskom Starom Gradu, uništen je u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, a njegova rekonstrukcija najavljuje se već godinama.

Rekonstrukcijom vrtića na Širokači bi se umnogome olakšao svakodnevni život roditelja i djece predškolskog uzrasta iz naselja Širokača, Toka-Džeka i Bistrik. Zbog ograničenog broja predškolskih ustanova u Starom Gradu, veliki broj roditelja djecu vodi u vrtiće u drugim djelovima grada.

Incijativu o obnovi pokrenula Segmedina Srna-Bajramović 2019. godine

Pokojna zastupnica Segmedina Srna-Bajramović na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 17. aprila 2019. godine, pokrenula je zastupničku inicijativu za obnovu i stavljanje u funkciju vrtića Agan Bostandžić koji je prije rata predstavljao jedan od sedam vrtića na području Općine Stari Grad.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i bivši ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić potpisali su u oktobru 2020. godine Memorandum o razumijevanju s ciljem obnove vrtića, ali do realizacije nije došlo.

U februaru 2023. godine ponovo pokrenuta tema o rekonstrukciji

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov i v.d. direktorice JU "Djeca Sarajeva" Jasmina Magoda potpisale su 13. februara 2023. godine Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji projekta obnove vrtića "Agan Bostandžić".

Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo

U decembru 2023. godine u realizaciju projekta uključio se i načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, kada je naznačio da je izdato odobrenje za građenje.

"Uručena je građevinska dozvola za vrtić 'Agan Bostandžić' na Širokači nakon niza godina šupljih obećanja te višemjesečnog usporavanja gradonačelnice u rekonstrukciji", podijelio je u objavi na Instagramu.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Koje aktivnosti Grad Sarajevo trenutno provodi povodom vrtića "Agan Bostandžić"?

"Trenutno se vrše aktivnosti na pripremi tenderske dokumentacije i raspisivanju poziva za odabir izvođača radova. Planirano je da se u narednom periodu raspiše javni poziv za radove u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama", potvrdila je Karić za portal Klix.ba.

Istaknuto je da je Grad Sarajevo nositelj projekta rekonstrukcije.

"Nakon što je ishodovana građevinska dozvola za rekonstrukciju vrtića, koja je postala pravosnažna dana 20. decembra 2023. godine, obezbijeđena su i finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Stari Grad", navela je Karić.

Iz Općine Stari Grad istaknuto je da se svi postupci odvijaju dogovorenom dinamikom.

"Općinski načelnik Irfan Čengić je odmah po preuzimanju funkcije načelnika Općine poduzeo aktivnosti koje su neophodne da se izda rješenje kojim se JU 'Djeca Sarajeva' daje odobrenje za izvođenje radova rekonstrukcije stambenog objekta i njegovog pretvaranja u vrtić te radovima vanjskog uređenja parcele. Sve ovo urađeno je u skladu sa relevantim zakonskim i podzakonskim aktima, a po okončanju upravnog postupka", naznačeno je iz Općine Stari Grad.

Također, navode da se svi postupci odvijaju dogovorenom dinamikom i da je osim izdavanja predmetnog odobrenja potpisan i sporazum između Općine Stari Grad Sarajevo, Grada Sarajeva, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo te su poduzete aktivnosti na raspisivanju tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Podsjećaju da Općina Stari Grad Sarajevo, zajedno s Vladom Kantona Sarajevo i Gradom Sarajevo, trenutno realizira projekte unapređenja obrazovnih objekata s ukupnim ulaganjem od 7 miliona KM.