{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ideja o izaslaniku za Balkan greška administracije"

S
20.5.2009. u 21:17
0
63
"Ideja o izaslaniku za Balkan greška administracije"
0
"Ideja o izaslaniku za Balkan greška administracije"
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je ideja o američkom izaslaniku za Balkan očigledno bila greška američke administracije i naveo da je potpredsjednik SAD Joseph Biden nije bio dovoljno informisan o stanju u BiH.
Dodik je rekao da Biden nije znao da u BiH postoji Uprava za indirektno oporezivanje, da entiteti nemaju vojsku, da je bio dezinfomisan pričama da u RS nema povratka, te da nije znao da u Vladi RS ima ministara Bošnjaka i Hrvata.

Ističući da sa potpredsjednikom SAD nije razgovarao o tome da li će Amerika poslati izaslanika za Balkan, Dodik je napomenuo da u BiH već postoji evropski izaslanik.

"Biden i specijalni predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javier Solana manifestovali su jedinstvo, a ako Amerika želi izaslanika za Balkan, to vjerovatno govori da nema jedinstva Evrope i Amerike", naglasio je Dodik.

Premijer RS je za Radio-televiziju RS rekao da je sa potpredsjednikom SAD imao vrlo prijateljski razgovor, da nije bilo nikakvih pritisaka s njegove strane, da je tokom boravka u BiH sa vrlo dostojanstva i uravnoteženosti poslao vrlo važne poruke.

On je naglasio da se ne plaši američke zainteresovanosti za BiH, jer bi BiH trebalo da bude uređena kako to žele predstavnici naroda u BiH, te da je takav stav potvrdio i američki potpredsjednik u svom nastupu.

"Mi možemo da egzistiramo i za nas postoji BiH dok postoji RS. Može to biti nacionalistička retorika, ali nema BiH bez RS. Ako neko pomisli da ukine RS i napravi praznu ljušturu grdno se vara. Od te priče nema ništa", rekao je Dodik.

On je naglasio da je RS u prethodnom periodu prepoznala želju da se ukine RS da se od nje napravi prazna ljuštura, te da nakon 68 prenesenih nadležnosti to više ne može da traje.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: