Zamisao o dobrobiti djece
1

Ideja o formiranju dječije bolnice u bivšem hotelu na Bjelašnici na čekanju: Čeka li objekat privatizacija?

L. S.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nevladina organizacija "Eko akcija" zatražila je od Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH 6. januara 2023. godine da se formira dječija bolnica u objektu bivšeg hotela "Maršal" na Bjelašnici, no do danas od te inicijative nema ništa konkretno.

Iz organizacije su isprva podsjetili da je Bosna i Hercegovina prije rata imala nekoliko bolnica za djecu na moru, i to u Cavtatu, Zaostrogu i Zelenici, gdje su boravila i bivala liječena djeca iz zagađenih gradova cijele BiH bez obzira na njihov materijalni status.

Stoga su iz "Eko akcije" odlučili u januaru prošle godine pokrenuti incijativu za formiranje dječije bolnice na Bjelašnici, što bi bio idealan uslov za oporavak djece oboljele od plućnih bolesti. Ipak, skoro godinu dana od pokretanja incijative nije došlo do akcije, što su za Klix.ba potvrdili iz ove organizacije.

"Incijativa je potpuno izignorisana, jer očito su kantonalne vlasti namjerile da hotel predaju nekom privatniku. Osim te 'sitnice', ne postoji nikakve pravne, niti materijalne prepreke da hotel Maršal bude pretvoren u dječiju bolnicu", kažu iz organizacije Eko akcija.

Tvrde da bi se novac za dječiju bolnicu bez sumnje mogao naći.

"Samo u ovoj i prošloj godini na skijalište na Bjelašnici Kanton Sarajevo će potrošiti skoro 60 miliona KM. Za skijalište na Bjelašnici nikada nije urađena studija isplativosti, niti klimatska studija kojima bi se opravdao trošak ovolikog novca", kazali su iz Eko akcije, napomenuvši da je istaknuti novac naveden u nacrtu budžeta KS za sljedeću godinu.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Ranije su već napomenuli da su stotine miliona maraka javnog novca potrošene na našim planinama i to uglavnom da bi se privatnicima uvećala zarada na gradnji i prodaji nekretnina.

"Hotel Maršal na Bjelašnici, koji je u državnom vlasništvu, godinama zjapi prazan, vjerovatno čekajući još jednu magičnu privatizaciju, kojom bi prešao u vlasništvo nekog tajkuna. Neka ovaj objekat više ne bude prazan, neka bude mjesto gdje će naša bolesna djeca imati priliku da dišu čisti planinski zrak i da ozdrave", poručili su.

Međutim, iz Vlade KS su saopštili da nisu zaprimili zvaničnu inicijativu u cijeloj prošloj godini koja se odnosi na temu o kojoj je riječ.

Navode da su iz Eko akcije u toku prošle godine na adrese u Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo uputilo tri dopisa, i to kako slijedi:

    1. februar 2023. godine, Zahtjev za prisustvovanje sjednici Skupštine KS;
    1. juni 2023. godine, Zahtjev za prisustvovanje sjednici Komisije za poljoprivredu, šumarstvo vodoprivredu i prehrambenu industriju Skupštine Kantona Sarajevo i
    1. septembar 2023. godine, Deklaraciju o zaštićenim područjima.

Također, iz Vlade KS ističu da još uvijek rješavaju imovinsko-pravne odnose u vezi s nekadašnjim hotelom Maršal, zbog čega vlada još nije počela razmatrati u kom pravcu će se razvijati ova priča.

"Aktivnosti koje trenutno provodi Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u suradnji sa Pravobranilaštvom Kantona Sarajevo i Kantonalnom agencijom za privlačenje investicija i privatizaciju odnose se na okončanje aktivnosti brisanja upisa udjela DS Općina Trnovo i uknjižbe prava vlasništva u korist Kantona Sarajevo sa dijelom 1/1. Po okončanju navedenih aktivnosti Vlada Kantona Sarajevo će razmatrati dalji pravac djelovanja u vezi sa hotelom Maršal", naveli su.

Dakako, jasno je da se pokrenutom incijativom i samom idejom nastoji izboriti za dobrobit bolesne djece, njihovo ozdravljenje i zaštitu.