BiH
0

Ideja Evrope kroz filozofsku, a ne političku osnovu

FENA
Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu danas je u organizaciji Filozofskog društva "Theoria" počeo dvodnevni simpozij "Mitteleuropa" posvećen temi "Idee Europas".

Dopredsjednik Filozofskog društva "Theoria" (FDT) Samir Arnautović kazao je za Agenciju FENA kako je riječ o jednom od najeminentnijih skupova iz oblasti humanističkih nauka u BiH, ali i regionu, koji bilježi već desetogodišnju tradiciju.

Simpozij će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti filozofije, historije, teorije kulture i teologije, koji dolaze iz BiH, Njemačke, Austrije i Hrvatske.

Cilj skupa je, ističe Arnautović, razložiti i preispitati osnovne ideje Evrope koje nisu bazirane na političkoj, već filozofijskoj osnovi i na tom planu Evropu dalje razvijati.

"Posebno nas interesuje identitet srednje Evrope, čija je glavna karakteristika pluralizam jezika, identiteta te odnosa prema modernitetu. Na ovom simpoziju će biti jasno iskazane smjernice razumijevanja ideje Evrope, odnosno perspektive njenog razvoja u svim aspektima", kazao je Arnautović.

Sve aktivnosti Društva, dodao je, snažno podupiru ulazak Bosne i Hercegovine u Evropu i moderan svijet.

Neki od istaknutih predavača na ovom skupu bit će direktor Internationale Hegel-Gesellschaft dr. Andreas Arndt, prof. dr. na Univerzitetu u Tubingenu prof.dr. Hans-Peter Grosshans te profesorica na Ekonomskom fakultetu u Beču Charlotte Natmessnig.

Simpozij će rezultirati štampanjem knjige u izdanju ovog društva, u kojoj će jasno biti naznačeni rezultati dvodnevnog skupa, osnovne teze i ideje.

Predviđeno je i predstavljanje knjige izabranih spisa Fridricha Schlegela, koju je pripremio prof. Jure Zovko iz Hrvatske.